ICTY: Protiv Miloševića svjedočili C- 47 i C-17

U NASTAVKU suđenja bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY), u utorak su zaštićeni svjedoci optužbe C47 i C17 govorili o djelovanju srpskih paravojnih snaga u RH i BiH.

Milošević je u protuispitivanju svjedoka C-47, dužnosnika Srpskog četničkog pokreta (SČP) iz Subotice, pobijao istinitost njegovog iskaza o tome kako je kao dragovoljac ratovao u Hrvatskoj i BiH, no C-47 je ostao pri svojem iskazu.

Bivši policajac C-47 prošloga je tjedna opisao kako je novačio dobrovoljce u SČP, te kako su ih policija, JNA i VJ, obučavali i naoružavali na poligonima u Subotici i Bubanj Potoku kraj Beograda.

Milošević je tvrdio da su C-47 i njegovi ljudi 1991. dobili oružje kao rezervisti JNA, a svjedok je rekao: "Ne, nego kao četnici!"

Opisao je i kako su četnici i "arkanovci", u čije je redove prešao 1995., činili zločine u istočnoj Slavoniji.

Na pitanje Miloševića je li bio očevidac zločina svjedok je ponovio da je u Vukovaru vidio kako su četnici silovali i ubili jednu djevojku, te da su mu pokazali krvavu kupaonicu u kojoj su, kako su kazali, zaklali trojicu Hrvata. Spomenuo je i ubojstvo dvojice Hrvata u Tordincima, koje su počinili "arkanovci".

Po riječima svjedoka, SČP je 1992. dodijelio zahvalnice za suradnju policijskim časnicima i dužnosnicima Miloševićevog SPS-a.

Zaštićeni svjedok C-17 govorio je o djelovanju paravojnih postrojbi iz Srbije, uključujući i "crvene beretke" u okolici Mostara 1992. godine.

Rekao je kako je u kampu Buna, 12 kilometara od Mostara, tada bila smještena "skupina kriminalaca u odorama - Šešeljevi četnici, Beli orlovi Mirka Jovića i crvene beretke".

Opisao je kako su "Šešeljevi četnici" nasmrt pretukli Hrvata Pavu Gagra, nakon što su ga izveli iz njegove kuće u blizini, te da ih je zbog dolaska u Bunu ukorio zapovjednik JNA Momčilo Perišić.

Perišića su ušutkali spomenom Franka Simatovića - Frenkija, visokog dužnosnika Državne sigurnosti Srbije (SDB), koji je nedavno izručen Haagu, dodao je C-17.

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu, nastavlja se sutra.

(Hina) dh ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara