ICTY: Vojska RS strijeljala muslimane u Srebrenici

VOJSKA republike srpske (VRS) strijeljala je muslimane u Srebrenici u srpnju 1995. godine, nepoštivajući međunarodne konvencije, rekao je u srijedu u poslijepodnevnom dijelu suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY) djelomično zaštićeni svjedok B-1804.

"U kom smislu nisu bile poštivane međunarodne konvencije", upitao je tužitelj Geoffrey Nice, na što mu je bivši časnik JNA a potom pripadnik VRS odgovorio da su "navečer, 14. srpnja, počela masovna ubojstva koja su se nastavila i narednih dana". U nekim selima, Orahovici, na primjer, ubojstva su počela i ranije, dodao je.

Tužitelj je pitao da li je istina da je Drinski korpus u ožujku, nekoliko mjeseci prije zauzimanja Srebrenice, dobio direktivu Vrhovne komande da "dobro planiranim akcijama za stanovnike enklave učini život nepodnošljivim", a svjedok mu je odgovorio da su to bili "zadaci na duže razdoblje".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Objasnio je da je plan podrazumijevao sužavanje enklave Srebrenice i Žepe.

"Trebali smo enklavu svesti na uska urbana područja", što je podrazumijevalo da će se u sam grad zbiti veliko mnoštvo ljudi, precizirao je svjedok.

Prema optužnici koja Miloševića tereti za genocid u Srebrenici, VRS je u tom gradiću strijeljala više od 7.000 Bošnjaka, uglavnom vojno sposobnih muškaraca.

Zbog tog pokolja, ICTY je zapovjednika Drinskog korpusa Radislava Krstića osudio na 46 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara