IDS: Vladin prijedlog o praćenju svih telefona je ekstreman i jako opasan

IDS: Vladin prijedlog o praćenju svih telefona je ekstreman i jako opasan
Foto: Pixsell/Patrik Macek

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika IDS-a Giovanni Sponza ocijenio je "ekstremnim i potencijalno jako opasnim" HDZ-ov prijedlog dopune Zakona o elektroničkim komunikacijama koje je vlada poslala u sabor po hitnom postupku.

U IDS-u navode da pod krinkom borbe protiv širenja koronavirusa, vlada traži hitne izmjene zakona kako bi dobila mogućnost nadgledanja i praćenja mobitela građana.

"Takav prijedlog nije nikakva epidemiološka mjera. Ako se želi nadgledati i sankcionirati građane koji krše mjere izolacije i opstruiraju borbu protiv pandemije, to se može napraviti na niz drugih načina. HDZ-ov je prijedlog da se dozvoli nadzor svih telefona i to bez ikakve kontrole onih koji takav nadzor provode. Ako to dozvolimo rekli smo laku noć demokraciji u Hrvatskoj", poručio je Sponza.

IDS poziva vladu da odustane od tog prijedloga

Dodao je kako činjenica da je vlada odlučila taj prijedlog poslati u saborsku proceduru po hitnom postupku, bez konzultacija s oporbenim strankama, dodatno budi strah od zlouporabe situacije s pandemijom kako bi sebi povećala ovlasti nauštrb demokratskih procedura.

IDS stoga poziva vladu da odustane od tog prijedloga.

"Ako vlada i dalje želi progurati taj zakon, onda naglašavam da se sukladno Ustavu takav zakon ne može donijeti običnom većinom i po hitnom postupku jer je nedvojbeno da se ovim mjerama i zadiranjem u privatnost znatno ograničavaju građanske slobode. Borba protiv koronavirusa ujedinila je sva parlamentarne stranke. Politika je uspjela, barem u toj situaciji, pokazati potrebnu razinu zrelosti", poručio je Sponza.

Sponza: Apsolutno besmislena mjera

Dodao je kako je na HDZ-u odluka hoće li prokockati taj politički kapital i ugroziti povjerenje građana u Nacionalni stožer koji se u ovoj situaciji uspio nametnuti kao profesionalno i kompetentno tijelo.

Sponza je poručio da je praćenje mobitela apsolutno besmislena mjera u borbi protiv koronavirusa jer, kako je naveo u priopćenju za javnost, "ljudi mogu uvijek ostaviti mobitel kod kuće".

"Kršenje samoizolacije može se spriječiti primjenom postojećih propisa koji omogućavaju kažnjavanje prekršitelja, dakle nema potrebe da vlada špijunira mobitele građana", zaključio je Sponza.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara