Idući tjedan izmjene Zakona o trgovini

Idući tjedan izmjene Zakona o trgovini
VLADA će na sjednici idući tjedan utvrditi izmjene Zakona o trgovini kojima bi se razjasnile nedorečenosti i nejasnoće u radu trgovina nedjeljom, blagdanima i neradnim danima uočene u primjeni toga zakona.

Iako je bilo predviđeno da Ministarstvo gospodarstva, u suradnji s Državnim inspektoratom, izmjene predloži u roku 20 dana, taj je rok Vlada danas skratila na tjedan dana kako bi ih Sabor mogao razmotriti već na svojoj prvoj sjednici.

Već prvi dani primjene Zakona o trgovini pokazali su niz nepreciznosti i nedorečenosti.

Tako npr. benzinske postaje radnim danima mogu raditi do 21 sat, odnosno ne smiju raditi od 21 do 6 sati, nedjeljom bi mogle biti otvorene trgovine na benzinskim postajama, ali ne i same postaje.

Nejasno je i što s trgovinama na veliko (npr. Metro) koje prodaju robu za gotovinu, da li se one mogu tretirati kao maloprodaja, zakon nije obuhvatio sajmove, male obiteljske trgovine, specijalizirane prodavaonice za prodaju tiska, svijeća, kruha.

Glavni državni inspektor Branko Jordanić ističe da se najveći dio trgovaca drži Zakona, od 10.652 kontrole tek u 2,8 posto, ili 297 slučajeva utvrđeno je kršenje Zakona.

Inspektorat u svom izvješću predlaže i moguće izmjene kojima bi se rad nedjeljom omogućio pekarnicama, obiteljskim dućanima, specijaliziranim prodavaonicama za prodaju tiska, cvijeća i svijeća, a zabranio rad trgovini na veliko (skladištima).

Inspektorat predlaže i da se omogući 24-satni rad benzinskih postaja, propiše radno vrijeme nedjeljom i sl.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. siječnja u primjeni su izmjene Zakona o trgovini kojima je propisano radno vrijeme trgovina na malo, uvedena zabrana rada velikih trgovačkih centara i niza drugih trgovačkih objekata.

Jordanić je predložio i da se razmisli o donošenju zakona kojim bi se na nacionalnoj razini uredilo radno vrijeme svih trgovina i uslužnih djelatnosti.

Zbog toga što se radi o multilateralnoj vojnoj vježbi, Vlada je Saboru predložila da odobri da se od 15. veljače do 30. lipnja na vojnom poligonu u Slunju održi vojna vježba "Adriatic Phiblex 04-2 ENGINEEREX".

Riječ je o inžinjerijskoj vojnoj vježbi u kojoj bi, uz Hrvatsku, sudjelovalo još osam država.

Trošak vježbe iznosi 13,8 milijuna kuna, od čega bi 9,4 milijuna osigurala Hrvatska, a 4,4 milijuna kuna SAD.

Vlada je danas dala i suglasnost Hrvatskom klizačkom savezu za održavanje 5. Svjetskog prvenstva u sinkroniziranom klizanju koje bi se održalo u Zagrebu od 1. do 4. travnja ove godine.

(Hina) bn/um sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara