IGH i Konstruktor vlasnici milijuna četvornih metara zemljišta na Pelješcu!

Tekst: I.Ć. 
Foto: Denis Jerković, Damir Krajač (Cropix)

IZ BANSKIH dvora danas popodne procurila je informacija kako će se oporezivati cjelokupni iznos primanja u Hrvatskoj koja premašuju 3000 kuna i to u visini od tri posto. Naime, do sada se govorilo kako će oporezivati razlika u neto iznosu iznad tri tisuće kuna, no Vlada se na današnjem sastanku odlučila oporezivati cijeli neto iznos! Također, odustalo se od gradnje Pelješkog mosta, koji je ostavljen za "bolja vremena".  

Za sada nema službene informacije, no neslužbeno se iz Ministarstva financija može čuti kako će se na taj način oporezivati primanja. Primjerice, još do jučer prema prijedlogu Vlade na primanja od 4 tisuće kune krizni namet iznosio je 30 kuna jer je oporezivo 1000 kuna, a po novome od plaće će se oduzimati 120 kuna jer je sada oporeziv cijeli iznos! 

Tajna Pelješkog mosta

U međuvremenu, napokon se doznala istina zašto je Jure Radić prije samo nekoliko dana nakon sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor, požurio reći novinarima kako se od Pelješkog mosta ne odustaje, iako se to na kraju pokazalo neistinom. Naime, projektanti i izvođači mosta, autoceste i brze ceste, tvrtke IGH i Konstruktor preko tvrtke Profectus Vićenca Blagaića, suvlasnici su milijuna četvornih metara zemljišta na Pelješcu i okolici!

> Sve se može srušiti, ali Pelješki most ostaje

"Dvije vodeće hrvatske tvrtke koje se bave gradnjom su, zahvaljujući povlaštenim informacijama, povoljno preko posrednika kupovale zemljišta na Pelješcu i time željele ostvariti milijunsku korist; pritom je najveću ulogu imala država koja im je dala informaciju o koridoru autoceste", potvrdio je danas predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović u središnjem Dnevniku HTV-a koji posjeduje i bogatu dokumentaciju koja dokazuje vezu izvođača radova i kupnje zemljišta.

S druge pak strane Vićenco Blagaić u izjavi za Dnevnik HTV-a rekao je kako je istina da su izvođači radova na mostu i projektant suvlasnici tvrtke, a tako i zemljišta, a kaže kako će umjesto (pre)prodaje, razvijati turizam s Konstruktorom i IGH-om.

Blagaićeva tvrtka u Dubrovačkom primorju posjeduje najmanje dva milijuna četvornih metara kamenjara i šikare, a prema dokumentima, predbilježili su se na kupnju još nekoliko milijuna, doznaje HTV.

Vlasnička struktura zemljišta na Pelješcu sada sasvim jasno pokazuje zašto je Pelješki most preko noći postao državni prioritet, kojega je pobjegli premijer Ivo Sanader uporno unatoč recesiji, nestašici i dramatičnom stanju proračuna prodavao javnosti pod "primarni hrvatski interes".  

Kao što smo već pisali, premijerka Jadranka Kosor još jučer je na konzultacijama s predstavnicima sindikata i gospodarstvenika najavila kako se odustaje od Pelješkog mosta kao i da se režu izdavanja Crkvi te dijaspori. Predstavnici sindikata danas su podsjetili Kosor na te izjave, dodajući kako su spremni na prosvjede ukoliko tako i ne bude.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara