Ima li Jadranka Kosor pravo biti "iznenađena razmjerima korupcije"?

Ima li Jadranka Kosor pravo biti "iznenađena razmjerima korupcije"?

Foto: Branimir Kvartuc / Cropix

JADRANKA Kosor "iznenađena je razmjerima korupcije". Političarka koja je već petnaest godina u vrhu HDZ-a, žena koja je prije samo šest mjeseci sa suzama u očima zahvaljivala "dragom prijatelju, dragom Ivi" što joj je poklonio povjerenje da vodi stranku i Vladu, sad poručuje kako je "iznenađena razmjerima korupcije".

Ona koja je najprije služila Gojku Šušku i Franji Tuđmanu, zatim Vladimiru Šeksu i Ivi Sanaderu, ona koja se dočepala stana onako kako ga se dočepala, ona koja je glumila Sanaderovu zapisničarku i poslugu, zaklinjala se da će ići "kud i Sanader", sada je iznenađena razmjerima korupcije koju je generirao upravo Sanader. Valjda je mislila da je korupcija manja. Skučenija. Skromnija.

Ili je slijepa, ili nesposobna, ili štiti sebe

Kako je to moguće? Kako je moguće da žena koja je godinama bila potpredsjednica HDZ-a i Vlade, jedna od najbližih osoba bivšeg premijera, ona koja je držala četiri zida Središnjice i upravljala jednim od najvećih resora u Vladi, nije imala pojma o razmjerima korupcije? Njezina izjava može značiti tri stvari: ili je namjerno zatvarala oči, ili je u svemu tome sudjelovala pa sada čuva vlastitu pozadinu, ili je toliko nesposobna da nije shvatila kakva se grabež odvija njoj pred očima.

Jadranka Kosor može biti sve, samo ne nesposobna. Vrlo dobro je plivala u HDZ-u, vrlo dobro je znala tko vuče konce, tko upravlja i postavlja, koga treba slušati i, još više, koga treba slijediti. Ona možda (možda!) nije dijelila plijen, ali je itekako bila upućena u to tko ga dijeli. Nije znala kako se financirala njezina predsjednička kampanja? Kako su se zapošljavali ljudi? Kako su se dijelili poslovi? Kamo su se odlijevali milijuni kuna? Kako se šutjelo i lagalo? Zar nas želi uvjeriti da ona nije znala što se događa u stranci i vlasti?

Kosor nema pravo na čuđenje

Da to govori netko tko je jučer ušao u HDZ, možda bi zvučilo uvjerljivo. Da to govori netko tko je jučer ušao u politiku ili zasjeo na vlast ili čak netko ograničenih mentalnih kapaciteta, možda bismo povjerovali. Ali kod Jadranke Kosor nema mjesta "iznenađenju". Ona nema pravo na čuđenje. Kad se govori o "razmjerima korupcije", onda se zapravo govori o "razmjerima HDZ-a". A sadašnja premijerka bila je njegov integralni dio. Ako već ne noseći stup, a ono barem nijemi svjedok. Zapisničarka.

Zbog čega onda Kosor poručuje da je "iznenađena razmjerima korupcije"? U prvom redu, zato što je takav stav amnestira od bilo kakve odgovornosti. Ona nije imala pojma što se radi. Ne može doći sebi od šoka. Križa se lijevom i desnom. Guta tablete. Možda se pita što je godinama radila s tim krasnim ljudima, u što su je to uvalili...

Kosor je šuplja priča

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali takav stav dio je njezine samopromocije. Razglašenom borbom protiv korupcije premijerka se želi dodvoriti ogorčenoj javnosti, o europskim birokratima da se i ne govori. To je recept za popularnost. Vlada prvi put u sedam godina ima 51 posto podrške, Kosor je nakon dugo godina najomiljenija političarka, navijači su je burno pozdravili na rukometnom finalu u Beču, mnogi se nadaju da će ona izvući državu iz gliba, ali kad se malo bolje pogleda, sve je to šuplja priča.

Kosor je udarila harač. Kosor je digla poreze. Kosor nije provela nužne rezove. Kosor nije učinila ništa da spasi radna mjesta, gospodarstvo, životni standard. Kosor se mahnito zadužuje kako bi održala glavu iznad površine. Kosor je ostavila u Vladi i Kalmetu, i Vukelića, i Marinu Matulović Dropulić, i Šukera i Jandrokovića... Kosor gradi kult ličnosti na isti način kako je to činio i njezin prethodnik. Na isti način upravlja institucijama, poput Državnog odvjetništva.

Popularna jer se bori protiv Sanadera

Popularna je samo zato što se bori protiv Sanadera. To, međutim, sigurno ne bi činila da joj se Sanader nije zamjerio. Da nije bilo njegovih sumanutih eskapada, možda bi mu i danas tepala "dragi Ivo, dragi prijatelju".

Popularna je i zato što se bori protiv korupcije. Čak i pored činjenice da je poštedjela Božidara Kalmetu. Iako treba tek vidjeti što će od tih silnih istraga na kraju biti. Unatoč praksi da se pred Bajićeve noge bacaju samo stranački otpadnici. I bez obzira na to što dobar dio antikorupcijske borbe spada u unutarstranački obračun, a onaj ostatak u redovito obavljanje premijerskog posla.

Opet iskače iz paštete

Baš kao i prije pet godina, Jadranka Kosor danas "iskače iz paštete". Ali samo kako bi stvorila dojam da nešto radi. Da je uspješna i angažirana. Svakodnevno daje intervjue, slika se s rukometašima, čak i komentira suđenje u finalu, uredno staje pred novinare, smiješi se i šarmira. I čudom se čudi.

I eto nam na kraju najvećeg paradoksa: razmjerima korupcije ne čude se građani i mediji koji su na to godinama upozoravali i o svemu pisali, nego baš ona koja je u svemu tome godinama sudjelovala. I sada nas takva osoba uvjerava da će počistiti korupciju. Kosor i Bajić. Blago nama.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara