Ima se za automobile i vjerske zajednice: Za obrazovanje i znanost 158 milijuna kuna manje

Ima se za automobile i vjerske zajednice: Za obrazovanje i znanost 158 milijuna kuna manje

Foto: FaH

ZA ZNANOST i obrazovanje u proračunu Vlade Tihomira Oreškovića ove je godine predviđeno čak 158,1 milijuna kuna manje nego prošle godine.

Naime, iako su iz MOST-a, ali HDZ-a najavljivali kako će se za znanost i obrazovanje izdvajati znatno više novca, što su i potpisali u međusobnim pregovorima, to se nije dogodilo.

Tako se nastavio kontinuitet smanjenja izdataka u ovom sektoru.

Bivši ministar nije uspio potrošiti 93 milijuna kuna

Da bi stvar bila i bizarnija, kako doznaje Index, bivši ministar obrazovanja u Vladi Zorana Milanovića Vedran Mornar vratio je u proračun nepotrošenih 93 milijuna kuna!  Naime, u vrijeme kada se u javnosti govorilo o slabom opremljenosti škola i nedostatku subvencija za obrazovanje, Mornar se u rebalansima proračuna nije "sjetio" na što bi se mogao utrošiti taj novac.

Uhljebi ga nisu htjeli nagraditi, a Janko je završio 8. razred i osvaja nagrade baveći se robotikom

Zašto je ukinut Oskar znanja? "Nama to puno znači, sad nam se čini da se naš rad više ne cijeni"


"Obzirom da osiguranje budućih sredstava ovisi o izvršenju, za taj iznos nam je bila umanjena
početna osnovica kada se donosio novi proračun. Razumljivo, u svakom bi slučaju bilo bolje da do toga nije došlo jer bi tako i predviđeno smanjenje određenih rashoda bilo značajno manje", tvrde danas iz Ministarstva znanosti u odgovoru na pitanje Indexa potvrdivši da Mornar nije bio u stanju potrošiti 93 milijuna kuna. .

U ministarstvu smatraju da u slučaju da su ta Mornarova sredstva bila utrošena, proračun za ovu godinu bio bi veći za najmanje 93 milijuna kuna.

"Riječ je o lošem planiranju, lošoj koordinaciji i nepravovremenoj reakciji na preraspodjelu sredstava iz državnog proračuna", kažu nam danas iz Ministarstva obrazovanja.

Najveće uštede na prijevozu učenika

Uštede u današnjem proračunu koji je prezentiran na sjednici Vlade nastale su na sufinanciranju udžbenika za učenike srednjih i osnovnih škola, a značajno su smanjenje i stavke stipendiranja redovnih studenata i za znanstveno usavršavanje.

Najveće uštede napravljene su na subvencioniranju prijevoza učenika koje je smanjeno s 325 milijuna kuna na 231 milijun kuna.

"Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu" rekao je ministar Šustar jutros na sjednici Vlade.  Na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna.

Šustar: Bit će dogodine više

Valja naglasiti kako je pregovorima HDZ-a i MOST-a naglašeno kako će se sredstva povećavati, a ne ovako drastično smanjivati.

Šustar je najavio da će od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom, čiji se kriteriji razrađuju. Po njegovu mišljenju, jedinice lokalne samouprave mogle bi nadoknaditi smanjenje subvencija, i to prvenstveno oslanjajući se na EU fondove.

HDZ i MOST obećali povećanja, pa odustali od potpisanog

MOST je tako tvrdio da su ulaganja u obrazovanje oko 4,2 BDP dok je europski prosjek 5,25 posto."Naš je cilj da se izdvajanja za obrazovanje i znanost svake godine povećavaju za 0,4 BDP-a kako bi se približili europskom prosjeku. Na žalost zadnjih godina su se izdvajanja u proračunu za obrazovanje umanjivala što je u suprotnosti s usvojenom Strategijom obrazovanja, znanosti i tehnologije koja predviđa povećanje proračunskih izdvajanja" naglasio je u odgovoru HDZ.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara