IMAMO PRESUDU Predstavljala se kao Mesićeva kći pa otela dijete. Sad ga mora vratiti ocu na Maltu

IMAMO PRESUDU Predstavljala se kao Mesićeva kći pa otela dijete. Sad ga mora vratiti ocu na Maltu

Foto: Luka Šangulin/Index (Na fotografiji Gerdes s drugom kćeri)

PROŠLOG je tjedna Općinski građanski sud u Zagrebu donio nepravomoćnu odluku da Anika de Vilera u roku od 15 dana vrati svoju 2,5-godišnju kćer na adresu oca Andreasa Gerdesa na Malti.

Index je izvještavao o ovom slučaju, nakon što je Anika de Vilera u veljači 2017. odvela svoje dijete s Malte bez znanja djetetova oca Andreasa Gerdesa, koji punih godinu i 2 mjeseca nije vidio svoju kćer, iako je u Zagrebu boravio više od pola godine.

>> BORBA S HRVATSKIM PRAVOSUĐEM Očajni otac s Malte došao vidjeti bolesnu kćer, a završio u pritvoru

>> Prevarantica iz Siska otela bolesno dijete s Malte: "Viđena je u Zagrebu, pomozite"

Gerdes je optužio svoju bivšu partnericu da je otela njihovo dijete s Malte, iako to nije smjela jer je postojala sudska odluka s Malte po kojoj se majci brani odvođenje djeteta s Malte bez dozvole oca.

U roku 15 dana mora vratiti dijete na Maltu

U sudskoj presudi koju je Index dobio od oca djeteta Andreasa Gerdesa stoji: "Općinski građanski sud u Zagrebu, radi međunarodne otmice djeteta, nakon okončanog sudskog postupka riješio je: Nalaže se protustranci Aniki de Vilera vratiti nezakonito zadržano maloljetno dijete na Maltu u roku od 15 dana."

U obrazloženju presude stoji da je kod ovog suda zaprimljen zahtjev predlagatelja Andreasa Gerdesa radi vraćanja djeteta na Maltu, proslijeđen od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku temeljem Haške konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djece.

Nadalje, u obrazloženju presude navodi se da je "zahtjev podnio otac djeteta, Andreas Gerdes, njemački državljanin s prebivalištem na Malti koji traži da se njegovo maloljetno dijete vrati na Maltu gdje je živjelo prije nego je odvedeno u Hrvatsku (temeljem malteškog prava oba roditelja uživaju zajedničku skrb i brigu o djetetu) te kako otac nikad nije pristao da dijete bude odvedeno s Malte, a majka je odvela dijete i time postupila protivno odluci suda koja majci zabranjuje odlazak s Malte s djetetom.

Nadalje se u zahtjevu navodi da su oba roditelja maloljetnog djeteta živjela na Malti prije i nakon djetetovog rođenja sve dok ga majka nije odvela protupravno s Malte. O djetetu se brinuo otac s kojim je dijete živjelo u kući iz koje je majka odvela dijete u prosincu 2016. i obećala ga vratiti u siječnju, no u veljači ga je odvela u Hrvatsku protivno volji i znanju oca djeteta."

"Postoji odluka kojom se majci zabranjuje da napusti Maltu s djetetom bez dozvole oca"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sudskoj presudi sutkinja u svom obrazloženju navodi kako je tijekom postupka imala uvid u niz dokumenata i saslušala obje strane priče te da je između ostalog uvidjela kako postoji odluka kojom se zabranjuje majci da napusti Maltu s djetetom te da ju je donijela sutkinja s obiteljskog suda na Malti.

"Sud smatra da su ispunjene pretpostavke iz Konvencije o građansko-pravnim aspektima međunarodne otmice djeteta jer je majka bez suglasnosti oca odvela dijete u Hrvatsku obećavši ga vratiti, što nije učinila te se stoga radi o protupravnom zadržavanju djeteta od strane majke bez suglasnosti oca, a kako propisuje Konvencija.

U tijeku postupka protustranka nije dokazala da bi sud trebao primijeniti članak 13 Konvencije s obzirom na to da je otac ostvarivao pravo na brigu u vrijeme odvođenja djeteta, te nije pristao na odvođenje ili zadržavanje. A također nije dokazano da bi povratkom dijete bilo izloženo fizičkoj opasnosti ili psihičkoj traumi ili na bilo koji način bilo dovedeno u nepovoljni položaj.

Naime, u konkretnom slučaju radi se o djetetu od nepune 3 godine koje se lako može prilagoditi u bilo kojem okruženju, a majka s djetetom, kao što je iz tijeka postupka razvidno, često mijenja prebivališta i boravišta, a ni sada u RH nema stalno prebivalište, nema stan niti posao, te se ne može govoriti o članku 13 Konvencije", navodi u obrazloženju presude sutkinja Općinskog građanskog suda.

Otac djeteta za Index: Ni u jednom trenu mi nije dala da vidim dijete iako sam često u Zagrebu

Otac djeteta Andreas Gerdes sretan je što se napokon nešto pokreće. U razgovoru za Index rekao je kako će njegova bivša partnerica Anika de Vilera sigurno uložiti žalbu na ovu odluku suda te kaže kako mu u ovih godinu i dva mjeseca otkako je dijete bez njegova znanja odvela s Malte, ni u jednom trenu nije dala da vidi njihovo dijete.

"Živim na Malti gdje imam obitelj i zajedno sa starijom kćeri Mayom sam puno puta dolazio u Zagreb i pokušavao vidjeti svoju mlađu kćer, no Anika mi nije dala da vidim svoj dijete i da moja starija kći vidi svoju sestru", rekao nam je Gerdes.

Poslali smo upit i Aniki de Vilera, još čekamo odgovor.

Inače, mediji su tijekom godina izvještavali o slučaju Anike De Vilera i njenim prijevarama, pa se tako pisalo da se ona lažno predstavljala kao kći Stipe Mesića i sestra Silvija Berlusconija. Vlasnici agencije Mondo travel optužili su je da im nije platila 270.000 kuna za putovanja na koja je išla putem njihove agencije, spominjala se i u prijevari oko novaca prikupljenih za liječenje male Nore Šitum, a bilo je još svjedoka koji su rekli da im je ostala dužna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara