Imenovanje Stipe Čačije – Sanaderov veliki gaf ili...?

NEZAVISNI sindikat policijskih službenika i namještenika tvrdi kako imaju dokaze o kriminalnim aktivnostima Stipe Čačije, čovjeka kojeg će Sanader postaviti za pomoćnika ministra unutarnjih poslova, piše Nacional.

Članovi Sindikata poslali su pismo Sanaderu, Jadranki Kosor i Hebrangu u kojem traže opoziv imenovanja Stipe Čačije.

U pismu piše, prenosi Nacional, kako je Čačijin uspon počeo tijekom Domovinskog rata, kada ga je Ivica Romac, šef sinjske policije, preporučio tadašnjem gradonačelniku Sinja, a kasnije šefu Službe za zaštitu ustavnog poretka Jerku Vukasu, te je Čačija otišao u Zagreb.

U Zagrebu je dobio stan, koji je kasnije prodao, a SZUP ga je postavio za šefa osiguranja Franje Tuđmana.

Nakon Tuđmanove smrti Čačija je kao bojnik otvorio bolovanje. U isto vrijeme podigao je kredit za kupnje kuće u Vukovom selu nedaleko Zagreb u blizini slovenske granice.

U pismu se tvrdi kako Čačija kredit nije otplaćivao, već su kredit otplaćivali jamci. Kako bi se domogao novca, Čačija se predstavljao kao zaposlenik Stambene komisije u Ministarstvu obrane, te obećavao prodaju po vrlo povoljnim cijenama, te od osoba koje su nasjele njegovim obećanjima uzimao desetke tisuće maraka.

Nacional piše kako su se oštećeni bojali prijaviti Čačiju jer je već tada osigurao položaj u društvu među visokopozicioniranim policijskim službenicima u Sinju i Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna od oštećenih, Anđelka Titlić koja danas živi u Švicarskoj željela je prijaviti Čačiju, no od toga ju je odgovorio načelnik općine Hrvace Dinko Bošnjak u čijem je uredu radila njena sestra, piše Nacional. 

Zanimljivo je da je Čačija novac Anđelki Titlić, oko 10 tisuća eura, vratio u vrijeme kada je bio tjelohranitelj Ive Sanadera, a u HDZ-u tvrde kako je Čačija besplatno osiguravao Sanadera.

Za Čačiju je hrvatska javnost saznala kada je kao djelatna vojna osoba za vrijeme trajanja dugogodišnjeg bolovanja bio tjelohranitelj Sanadera, a kao vojnoj osobi zakonom mu je bilo zabranjeno bilo kakvo političko angažiranje.

Nacional piše kako bi se u demokratskom sustavu Čačija istog trena našao na listi nečasno otpuštenih, no u Hrvatskoj je Čačija nagrađen predsjedničkom mirovinom kojom će dobiti puni iznos starosne mirovine iako ima tek 20 godina staža.

Navodno časnici u MORH, odani HDZ-u nisu dopustili provođenje stegovnih mjera protiv Čačije.

Izvor fotografije: Nacional

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara