"Ina izmislila nestašicu plina kako bi izbrisala čitav sektor malih poduzetnika"

"Ina izmislila nestašicu plina kako bi izbrisala čitav sektor malih poduzetnika"

"INA MOŽE sutra uništiti male preprodavače plina i, vjerujte mi, nikom ništa", kaže Slavko Kulić s Ekonomskog instituta u Zagrebu upitan za komentar na pritužbe malih poduzetnika kojima je Inin Proplin obustavio isporuku plina do 15. prosinca pod isprikom da su rafinerije u remontu.

Istina je drukčija. Od tri rafinerije, jedna i to ona u Ivanić Gradu, radi punim pogonom, dok je sisačka zaista u remontu, a riječka radi sa smanjenim kapacitetom. No, umjesto da isporučuje plin prema ugovorima koje je Proplin sklopio s preprodavačima, Ina taj plin zadržava za svoje postaje i - izvozi u inozemstvo!

"Propast ćemo, a nitko im ne smije ništa reći, jer će Proplin iste sekunde raskinuti ugovor s nama. Ako je nestašica, zašto Inine pumpe imaju plina? I kako to da moram čekati sa svojom cisternom dok se ne napuni ova koja vozi u Crnu Goru", pita vlasnik male autoplin postaje iz Dalmacije u kojoj kriza u isporuci traje već dulje od tri mjeseca.

"Sud nije od pomoći, jer svi nisu jednaki pred zakonom"

Kulić kaže da je to "rat koji traje otkad je Ine" i da je njezinom monopolu i mobbingu na koji se žale preprodavači mogla stati jedino Vlada dok je tvrtka bila u vlasništvu države.

"No, sada je to privatna tvrtka i može raditi što hoće, a male preprodavače ne može zaštiti nitko, čak ni sud. Imam dosta ružnog iskustva s uskraćivanjima prava iz temeljnih ugovora između Ine i preprodavača. Tražio sam i sudska vještačenja, međutim sud je uvijek presudio u korist velikoga. Jednostavno, kod nas nema pravnoga sustava koji štiti ljude koji su uložili u taj posao, jednostavno, svi nisu jednaki pred zakonom", zaključuje Kulić.

Ina odgađa odgovoriti na pritužbe već tjedan dana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovore na ove pritužbe redom anonimnih kooperanata koji se pribojavaju da će si zauvijek zapečatiti poslovanje ukoliko s optužbama izađu s imenom i prezimenom, pokušali smo još prije tjedan dana dobiti u Ini, međutim, zasad nema službenog odgovora na naš upit. Tek nam je Bojan Vinek, glasnogovornik Ine u neformalnom razgovoru kazao da nije istina da Ina izvozi u Crnu Goru, te je poručio da mali preprodavači mogu slobodno kupovati od drugih distributera koji uvoze plin.

"Istu su stvar radili s lož uljem"

"Ne vjerujem da ne izvoze, jer se to već događalo sa lož uljem. Ina je svojevremeno preprodavačima ukinula isporuku lož ulja, a izvozili su u Republiku Srpsku. Što se tiče uvoza i nabavke od nekoga drugog, to se preprodavačima ne isplati. Skupo je, a ne smiju prodavati po većoj cijeni, jer je Ina ta koja formira cijenu kako benzina i drugih naftnih derivata, tako i plina", kaže Kulić.

Jedan od zabrinutih preprodavača s područja Zagreba kaže da želi da njegovi kupci znaju da je razlog zašto na privatnim pumpama nema plina umjetno izazvana nestašica.

"Ina je izmislila nestašicu plina kako bi izbrisala konkurenciju i Molu očistila tržište. Taj plin je plaćen, ali ga ne možemo dobiti i tako će biti idućih 50-ak dana, i tko zna koliko će autoplin postaja morati zatvoriti jer nemaju robu. Pumpe koje prodaju i benzin nekako mogu ovo prevladati jer naftne derivate mogu nabaviti, to tržište je donekle liberalizirano. Mi nemamo izbora", kaže on.

Institucija retrogradnog uskraćivanja prava ugovora o prometovanju plina, benzina i drugih naftnih derivata, kaže doktor Kulić, je nešto što je u Hrvatskoj poznato. Država je mogla spriječiti diskriminaciju malih preprodavača, no prodajom Ine mađarskom Molu, oni gube adresu na kojoj se mogu žaliti. "A Ina uvijek može izmisliti razlog zašto nema dovoljno plina, to nije problem. Djeluje s pozicija prava jačeg i uvijek dobiva", zaključuje.

Ana Benačić
Foto: Ina, Index, cpi.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara