Indeksi na europskim burzama porasli, turska lira se oporavlja

Indeksi na europskim burzama porasli, turska lira se oporavlja
Foto: EPA

EUROPSKI burzovni indeksi danas prijepodne oporavili su se s najnižih razina u zadnja tri tjedna kako jenjava zabrinutost investitora oko turskih ekonomskih problema.

Paneuropski Stoxx 600 indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,4 posto, pri čemu su svi dionički sektori bili na dobitku.

Istodobno, londonski FTSE indeks ojačao je 0,16 posto, na 7.654 boda, pariški CAC 0,36 posto, na 5.432 boda, a frankfurtski DAX indeks za 0,65 posto, na 12.438 bodova.

Investitori i dalje prate vijesti oko Turske, čija je valuta jučer dosegnula povijesno nisku razinu. Tečaj lire potonuo je od početka godine otprilike 40 posto zbog velikih fiskalnih poticaja, bujajuće inflacije, golemog deficita u bilanci plaćanja, i naposljetku, trgovinskih i političkih tenzija sa SAD-om. No, već dva dana tečaj lire se oporavlja, zahvaljujući mjerama središnje banke na povećanju likvidnosti u turskom financijskom sustavu.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton sastao se u ponedjeljak s turskim veleposlanikom u SAD-u i razgovarao o američkom pastoru koji se nalazi u turskom zatvoru. SAD kaže da će službena Ankara do srijede osloboditi pastora Andrewa Brunsona.

Nadalje, investitore je smirila i vijest da će turski ministar financija Berat Albayar u četvrtak razgovarati s investitorima iz SAD-a, s Bliskog istoka i iz Europe, što će biti njegovi prvi razgovori otkad je prije dva mjeseca došao na tu poziciju.

Najviše su porasle cijene dionica banaka eurozone, u prosjeku za 0,8 posto. Upravo dionice banaka bile su prošloga tjedna i u ponedjeljak najviše pogođene turskom krizom, jer oštar pad tečaja lire otežava vjerovnicima naplatu kredita. Procjenjuje se da turske kompanije i financijske institucije drže otprilike 220 milijardi dolara duga.

Nove smjernice investitorima će dati objava financijskih izvješća kompanija, a očekuju se rezultati Antofagaste, RWE i Bilfingera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara