NOVA AFERA Barišić prijavljen u Njemačkoj, plagirao je i vlastiti doktorat?

NOVA AFERA Barišić prijavljen u Njemačkoj, plagirao je i vlastiti doktorat?

NA SJEDNICI Sabora u tijeku je ključna bitka za ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, ali i za premijera Andreja Plenkovića.

Naime, Sabor danas raspravlja, a potom i glasa o povjerenju Barišiću kojega prati više medijskih skandala, među kojima je najnoviji slučaj plagiranja.

Podsjetimo, Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju u prosincu prošle godine donio je mišljenje prema kojem je Barišić plagirao, odnosno bez navođenja prenio dijelove svojeg rada 'Does Globalization Threaten Democracy', objavljenog 2008. u časopisu Synthesis philosophica.


>> PLENKOVIĆU, DOKAD? Đikić premijeru poslao hrpu novih dokaza da je Barišić plagijator

>> OTKRIVAMO Znanstvenici koji su podržali Barišića od njega će dobiti milijune

>> Vrhunski znanstvenik očitao lekciju svima koji tvrde da Barišić nije plagirao: "To je čisti copy+paste"

Autoplagijat doktorata

No, Index doznaje da je protiv Barišića podnesena nova, potencijalno ozbiljnija prijava za tzv. autoplagijat. Naime, prema informacijama i dokumentima do kojih je došao Index, ministar Barišić prijavljen je u Njemačkoj zbog autoplagiranja svoje doktorske disertacije 'Welt und Ethos' obranjene 1989. Ako se navodi iz prijave potvrde, postoji mogućnost da ostane bez titule doktora znanosti koju je stekao na Sveučilištu u Augsburgu.

U prijavi se tvrdi da je preko 80 posto Barišićeva doktorata autoplagijat, odnosno da su u doktoratu preuzeti dijelovi iz Barišićeva magistarskog rada te prijevodi ranije objavljenih znanstvenih radova u hrvatskim časopisima Godišnjak za filozofiju i Filozofska istraživanja – bez ikakvog navoda ili reference na te ranije radove. To bi značilo da Barišićev doktorat nije izvorno znanstveno djelo, te da je titulu doktora znanosti stekao zatajivši podatke o svojim ranijim radovima.

Kako doznaje Index, i premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Božo Petrov obaviješteni su o prijavi koja je protiv Barišića pokrenuta na Sveučilištu u Augsburgu, a Barišić je na nju već reagirao protuargumentima objavljenim na stranici Ministarstva znanosti (pogledajte dolje).

Barišić: Autoplagijat nije plagijat

U svojoj obrani Barišić ističe da autoplagiranje u Hrvatskoj još nije prepoznato kao neetično. Također tvrdi da je prema pravilima u znanstvenom svijetu, kao i na Sveučilištu u Augsburgu, dozvoljeno ranije objavljivanje dijelova doktorskog rada.

Ministar se na ranije prijave i optužbe za plagijat iz 2008. branio tvrdnjama da je riječ tek o manjoj tiskarskoj greški u fusnoti te da su ga optužbi oslobodila neka druga etička tijela.

Kako će preživjeti nove, još ozbiljnije prijave, te kako će se prema njima odrediti Plenković, HDZ, Petrov i Most, bit će jasnije tek nakon glasanja o povjerenju. No također je moguće da će trebati pričekati konačnu ocjenu iz Augsburga.

Donosimo i cijelu Barišićevu izjavu o optužbama za autoplagijat doktorata

Barišićeva izjava o prijavi za autoplagiranje doktorata by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara