Industrije eurozone pale u kolovozu sedmi mjesec zaredom

Industrije eurozone pale u kolovozu sedmi mjesec zaredom
Foto: EPA

AKTIVNOSTI u industriji eurozone ponovo su smanjene u kolovozu, sedmi mjesec zaredom, odražavajući slabljenje inozemne potražnje pod utjecajem trgovinskih napetosti, pokazalo je mjesečno izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u kolovozu za pola boda u odnosu na prethodni mjesec i iznosio je 47 bodova, potvrdila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka prvu procjenu.

Vrijednosti niže od 50 bodova pokazuju pad aktivnosti, a one više njihov rast.

Proizvođači imaju problema

„Proizvođači u eurozoni imaju problema i ljetno razdoblje pada proizvodnje protegnulo se i na kolovoz", konstatira glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson.

Iako je porasla u odnosu na srpanj, vrijednost PMI-ja u industrijskom sektoru u kolovozu spada među najniže od početka 2013. godine, dodaje.

Knjige narudžbi ponovo su znatno smanjene u kolovozu, odražavajući slabu potražnju, posebno za izvoz, primjećuju u Markitu.

Među vodećim gospodarstvima eurozone Njemačka i dalje bilježi pad aktivnosti u industriji, uz vrijednost indeksa na najnižoj razini otkada je Markit počeo prikupljati podatke, što signalizira nastavak značajnog pogoršanja uvjeta poslovanja, ističu u londonskoj tvrtki.

Najveći pad još uvijek u Njemačkoj

"Njemačka bilježi najveći pad aktivnosti (među zemljama obuhvaćenim istraživanjem), koji dijelom odražava slabljenje globalne potražnje za automobilima i industrijskim strojevima", tumači Williamson.

Među velikim je gospodarstvima blagi rast proizvodnje zabilježen samo u Francuskoj i Nizozemskoj.

"Pogoršanje stanja u industriji znači da će proizvodni sektor vjerojatno sve više kočiti gospodarski rast u eurozoni u trećem tromjesečju", nagađa ekonomist Markita, dodajući da istraživanje upućuje na pretpostavku o 1-postotnom padu industrijske proizvodnje u razdoblju od srpnja do rujna.

Poslovni čelnici također iskazuju pesimizam, strahujući od produbljivanja teškoća u proizvodnim sektorima širom svijeta, dijelom i zbog trgovinskog rata SAD-a i Kine.

Trgovinski ratovi i carine i dalje najviše brinu proizvođače, a naglašeno pogoršano raspoloženje poslovnih čelnika u pogledu predstojećih 12 mjeseci signalizira da najgore po njihovim predviđanjima tek slijedi, zaključuje Williamson.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara