Insight: Sanader i Žužul još 2003. obećali Washingtonu da će izručiti Gotovinu

OVIH dana osim domaćih  i neki strani mediji odlučili su se pozabaviti hrvatskim parlamentarnim izborima. Nekolicina se članaka bavi i hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

Nakon što ga je Washington Times u svom članku nazvao okorjelim lažljivcem kakvog Istočna Europa još nije vidjela, i na internet izdanju Insighta može se pročitati da je Ivo Sanader lažljivac koji je izdao Hrvatsku.  U članku koji je napisao urednik Insighta, Jeffrey T. Kuhner, a koji potpisuje i tekst u Washington Timesu, stoji da je vlada Ive Sanadera bila veliki promašaj. Kuhner navodi da je Sanader dokazao da je nepopravljivi lažljivac te da je namjerno varao hrvatski narod kako bi sakrio nekompetenciju svoje vlade.

"Sanader na vlast doveo kleptokrate, a najgori od njih je Miomir Žužul"

Podsjeća i na tri Sanaderova obećanja prilikom njegovog dolaska na vlast 2003. godine, a to je da će provesti teške ekonomske reforme, uvesti Hrvatsku u Europsku uniju i NATO  te da će obraniti hrvatske generale od političkih optužbi Međunarodnog suda u Haagu. Nije uspio ispuniti niti jedno od tri ključna obećanja, zaključuje Kuhner.

Također podsjeća da je Sanader 2003. tvrdio kako će iskorijeniti korupciju i modernizirati svoju stranku. Umjesto toga, Sanader je sa sobom na vlast doveo kleptokrate zbog kojih je Hrvatska problijedila, piše Kuhner za Insight. Najgori od tih koje je doveo, bivši je hrvatski veleposlanik u SAD-u, Miomir Žužul, koji je naposljetku morao napustiti mjesto ministra vanjskih poslova zbog optužbi za mito, piše autor teksta.

Ne samo da se Sanader odbija suočiti s hrvatskom kulturom korupcije, nego je i on dio problema, nastavlja Kuhner, koji navodi i izvješće Europske komisije iz 2006. godine, a u kojem nema kompletne strategije za borbu protiv korupcije. Umjesto da krene u odlučan i težak posao, piše glavni urednik, Sanader je učinio uobičajeno: lagao je. Podsjeća da je tada hrvatski premijer hrvatskoj javnosti rekao kako je EU pohvalila reforme, što je Wall Street Journal nagnalo da kaže kako se Sanader "igra spin doktora".

"Sanader plitak i tašt"

Kuhner Sanadera naziva plitkim, taštim i sebičnim te tvrdi da mu je hrvatski premijer jednom rekao da vjeruje kako je politika "umjetnost marketinga". U ovom  tekstu mu odgovara kako politika nije to, nego da je umjetnost ostvarivanja konkretnih rezultata u cilju postizanja napretka nacionalne ekonomije i strateških interesa. Nema takvog spina koji bi sakrio slab ekonomski učinak službenog Zagreba, piše Kuhner.

U nastavku navodi da se Sanaderov mandat protegnuo i na vanjsku politiku. Prvo je obećao da će iskoristiti "sva pravna i politička sredstva" kako bi zaštitio dignitet hrvatskog rata za nezavisnost od napada haškog tribunala, zatim je kapitulirao, rekavši domaćoj javnosti da nije imao drugog izbora. Insight piše kako je problem u tome što Sanader uopće nije imao namjeru suprotstaviti se sudu u Haagu, što je prvotno obećavao.

Izdaja Gotovine i nacionalne časti

Tako Kuhner spominje da su mu  izvori iz američkog State Departmenta potvrdili da su Sanader i Žužul još 2003. obećali da će predati Antu Gotovinu! Ovo je jako zanimljiva činjenica s obzirom na famozni govor na splitskoj rivi i sve što je Sanader o Haagu govorio pred domaćom javnosti. Kuhner piše kako Sanader u ovom slučaju nije izdao samo generala nego i nacionalnu čast, a "samo zbog nedefiniranog datuma ulaska Hrvatske u EU, pod uvjetima koji će naštetiti hrvatskoj ekonomiji, ribarstvu i interesima poljoprivrede".

Kuhner navodi i riječi koje je rekao bratu generala Gotovine, Bori, kada je protestirao zbog izdaje brata: "U politici kažeš jedno, učiniš drugo, a misliš treće". Ovakav način razmišljanja HDZ je, piše u nastavku, doveo do ruba poraza, "ali SDP i njegovi saveznici će nastaviti politiku lažnih reformi i ulaska u EU pod svaku cijenu", zaključuje.

"No, na kraju Sanader neće moći za poraz optužiti nikog drugog osim sebe. Izdao je svoje birače, svoju stranku i ponajviše svoju zemlju", piše glavni urednik Insighta i poručuje kako je vrijeme da birači učine njemu ono što je on drugima - odbace ga drsko, brzo i bez kajanja.

Predsjendica DC-a Vesna Škare Ožbolt na svom se službenom blogu pozabavila ovim člankom J. T. Kuhnera, za koji kaže da ju je šokirao, ponajviše zbog činjenice da su Žužul i Sanader još 2003. Washingtonu obećali izručenje Gotovine. Škare Ožbolt piše da se, ako je točno što Kuhner piše, postavlja pitanje postoji li za HDZ "normalno ponašanje".

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara