IZGORIO DOM U ZAGORJU

Inspekcija danas kreće u nadzor doma u kojem je poginulo šestero ljudi

Inspekcija danas kreće u nadzor doma u kojem je poginulo šestero ljudi
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

INSPEKCIJA Ministarstva socijalne politike danas kreće u nadzor obiteljskog doma u Andraševcu.

Prema uputi Ministarstva, Centar za socijalnu skrb Donja Stubica još od prethodne noći kontaktira s članovima obitelji i skrbnicima korisnika smještenih u objektu do izgorjele drvene kućice, s ponudom da 21 korisnik bude privremeno premješten u dom u Loboru te u još neke domove. Naime, ni izgoreni objekt ni kuća pored njega, kao ni zaposleni i korisnici ni u čijoj evidenciji nisu ni bili, potvrđuje i Martina Gregurević Šanjug, pročelnica u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"Nikad nije izdano rješenje o početku rada"

"Minimalni uvjeti nikad nisu bili utvrđivani niti je izdano odgovarajuće rješenje o početku rada za obiteljsku kuću na adresi Dolinska 22 niti drveni objekt koji se nalazi u dvorištu te kuće", otkrila je Gregurević Šanjug.

Na mjesto tragedije stigli su i inspektori rada. Zatekli su, doznajemo, pet radnika. Od vlasnice doma sutra će zatražiti sve ugovore o radu.

Oni su tek jedan od 473 obiteljska doma, a struka već godinama apelira za bolji nadzor nad njima.

"Zakon ne propisuje nikakvu obvezu vlasniku obiteljskog doma da angažira stručnjake u brizi oko korisnika koji su kod njih smješteni niti propisuje obvezu onome koji izdaje dozvolu da prati rad tih domova", kaže Štefica Karčić iz Udruge socijalnih radnika.

Uskoro novi zakon

Novi Zakon o socijalnoj skrbi uskoro će biti pušten u javnu raspravu. Zakon će, među ostalim, pooštriti kriterije potrebne za dobivanje dozvole za rad obiteljskih domova, a na temelju njega će se mijenjati prateći pravilnik koji precizira uvjete pod kojim se obiteljski dom može otvoriti.

Uvest će se i nadzor tih domova koji će se decentralizirati. Za nadzor će biti odgovoran onaj tko izdaje dozvolu za rad, a to je županija, te će županije ubuduće i kontrolirati obiteljske domove, piše Večernji list

Obiteljskim domovima dana je mogućnost da se uključe u mrežu domova za skrb starijih i nemoćnih, odnosno u sustav socijalne skrbi, međutim, vrlo je malo takvih domova to učinilo.

Većina vlasnika obiteljskih domova radije radi izvan te mreže i sami kreiraju razinu socijalne skrbi u svojim domovima i cijenu tih usluga te ih ugovaraju izravno s obiteljima i skrbnicima korisnika. U tom slučaju ne podliježu ni kontroli države. Inspekcija Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sada nije obvezna ići u nadzor tih domova osim ako ne dobije kakvu prijavu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara