inspektor zaštite prirode obustavio radove morh-a na papuku

Inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja Željko Vuković obustavio je danas radove kod špilje Uviraljke koje MORH radi na cesti prema vojnoj bazi na Papuku te je najavio prekršajnu prijavu protiv ministrice Željke Antunović kao odgovorne osobe u MORHu, doznaje se večeras u Parku prirode Papuk.

Tim je radovima došlo do znatnog oštećenja špilje Uviraljke koja se nalazi u parku prirode Papuk (kao i vojna baza Papuk), a koja je jedno od najvećih zimovališta zaštićenih vrsta šišmiša u Europi, izvijestio je večeras Hinu Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk.

Tijekom poslijepodneva nadzorna služba te ustanove blokirala je svojim vozilom cestu i mehanizaciju jer je ustanovljeno da je zbog radova došlo do napuknuća špilje. Razmjere oštećenja ustanovit će znanstvenici Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu dr. Nikola Tvrtković i Igor Pavlinić, koji će sutra doći u Park prirode Papuk na lokaciju špilje, najavio je Samardžić.

Dodao je kako je Javna ustanova Park prirode Papuk u više navrata upozoravala MORH na opasnost od izvođenja radova u tom zaštićenom dijelu prirode, na žalost bez rezultata. Zbog toga je danas zapriječena teška mehanizacija uz zahtjev MORH-u da se prilazna cesta do vojne baze Papuk dislocira sto metara dalje od špilje Uviraljke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U kontaktu s MORH-om, rekao je ravnatelj Samardžić, danas nam je obećano da se odmah kreće s izgradnjom zaobilazne ceste.

Do sada je istraženo 96 metara kanala i oko 28 metara dubine špilje, a ovim su oštećenjima dovedeni u pitanje daljnji istraživački radovi jer se špilja nalazi 15 metara ispod spomenute ceste.

Od 37 zaštićenih vrsta šišmiša u Europi, čak 11 vrsta, prema dosadašnjem istraživanju, obitava u špilji Uviraljki koja se nalazi na 810 metara nadmorske visine na Papuku.

(Hina) vsik ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara