POREZNI TEROR

Inspektori tjednima špijuniraju, onda rade analizu rizika pa zatvaraju - pekare

Inspektori tjednima špijuniraju, onda rade analizu rizika pa zatvaraju - pekare
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

SABORSKU raspravu o prijedlogu novog Zakona o fiskalnoj odgovornosti oporba je iskoristila za tvrdnje o ''poreznom teroru'', navevši pojedine slučajeve zatvaranja kafića, ribarnica, pekara i drugih obrta zbog sitnih prekršaja, dok je ministar financija Zdravko Marić rekao da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala.

Zašto se zatvaraju cvjećarnice i pekare zbog 10 ili 15 kuna, upitali su Branimir Bunjac (Živi zid) i Gordan Maras (SDP) ministra financija Zdravka Marića koji je u sabornici predstavio zakonski prijedlog.

"Apeliram na vas da malo popustite stegu, odnosno da ne kažnjavate ljude za 5,10, 15 kuna, imamo ogromnu pomamu kazni, ako žena ne stigne izdati račun za margaretu, cvijet od 10 kuna, u Koprivnici, na 15 dana joj se zatvori lokal", kazao je Maras.

Miro Bulj (Most) ustvrdio je, pak, da se s 10 tisuća kuna kažnjavaju voćari koji nisu prijavili berbu u vrgoračkom kraju, dok je s druge strane Agrokor koristio 10 milijardi kuna mjenica bez pokrića.

Marić: Krajnjim mjerama nikad se ne ide na prve bagatelne prekršaje

Istaknuvši kako ne može govoriti o pojedinačnim slučajevima, ministar financija Zdravko Marić je rekao da se krajnjim mjerama nikad ne ide na prve bagatelne prekršaje, a da se samo u dva posto nadzora izriče krajnja mjera zatvaranja lokala. 

Upitan za komentar negativnih reakcija u vezi strogih mjera nakon inspekcijskih nalaza manjka u blagajnama, Marić je rekao kako nema velike razlike u inspekcijskom tretmanu viška ili manjka, te istaknuo da rigorozne mjere dolaze tek na kraju procerure, koja uključuje upozorenja, pa i najave inspekcija.

"Od početka godine provedeno je preko 13 tisuća nadzora različitih vrsta po osnovi fiskalizacije u prometu gotovine i u prosjeku je 45 posto utvrđenih nepravilnosti, znači svaki drugi nadzor utvrdi nepravilnost. Statistika krajnjih mjera na razini su 2 posto od ukupnih aktivnosti nadzora, slijedi nakon nekoliko tjedana i analize rizika", rekao je ministar financija.

Drugim riječima, Marićevi inspektori tjednima špijuniraju pa rade analizu rizika i onda zatvaraju pekare, cvjećarnice, ribarnice zbog računa od 2, 3, 10 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara