Inspektori UN-a ispitivali Iračane o znanstvenicima

STRUČNJACI UN-a su počeli s ispitivati dužnosnika vojne industrije u Iraku u vezi znanstvenika koji su radili na bivšem nuklearnom programu zemlje, objavio je glasnogovornik iračkog ministarstva vanjskih poslova u Bagdadu.

Ekipa Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) postavljala je pitanja o ome u nedjelju u jednoj tvornici stakla i keramike u Ramdiju (sto kilometara od Bagdada), rekao je glasnogovornik.

Ekipa se sastala s direktorom tvronice i postavila pitanja o ´broju zaposlenika koji imaju diplomu, postojanju odjela za istraživanje i razvoj te ima li među sadašnjim zaposlenicima onih koji su sudjelovali u nuklearnom programu´, dodao je glasnogovornik.

Ovo je prvi put da Bagdad spominje da su stručnjaci postavljali pitanja o osoblju i programu tijekom svojih svakodnevnih misija.


U ponedjeljak se pet ekipa inspektora uputilo na različita mjesta a jedno od njih je kemijska tvornica u kompleksu Al Taji, 18 kilometara sjeverno od Bagdada. Inspektori su u nedjelju dobili pojačanja pa ih je sada u Povjerenstvu za kontrolu, povjeru i inspekciju (COCOVINU) 86 a u ekipi IAEA-e 19 ljudi.

Direktor IAEA-e Mohamed ElBaradei objavio je u nedjleju da inspektori napreduju i sada kada Irak ´surađuje može izbjeći sukob ako održi tu suradnju i pruži autentične i dostatne podatke o svojim vojnim kapacitetima´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara