Interaktivna karta otkriva zašto su neke europske zemlje bogate, a Hrvatska nije

Interaktivna karta otkriva zašto su neke europske zemlje bogate, a Hrvatska nije
Foto: Eurostat/Al Jazeera Balkans

GRAĐANI Hrvatske provest će 32,5 godina u radnom odnosu, nešto manje od prosjeka Europske unije. Naime, stanovnici Europske unije prosječno će raditi 35,9 godina, od toga najdulje Šveđani koji će raditi gotovo 42 godine (41,7), a najmanje Talijani koji će raditi 31,6 godina. 

>> Huić: Milijun umirovljenika nije odradilo puni radni vijek, to treba penalizirati

Rezultati su to Eurostata koji je istražio očekivano trajanje radnog vijeka za građane Europe, a podatke je u sklopu interaktivne karte objavila Al Jazeera Balkans

 

Izvan EU-a najviše će raditi stanovnici Islanda, a najmanje Turske

Istražili su koliko će vremena osoba koja je 2017. imala 15 godina provesti u radnom odnosu. Prosječan rezultat za Europsku uniju za tri godine je veći nego u sličnom istraživanju iz 2000. godine. 

Hrvatska u skupini zemalja u kojoj se najkraće radi

Izvan Europske unije, najdulje će raditi stanovnici Islanda – 47 godina, a najkraće stanovnici Turske – 29 godina.

Iako se građani Hrvatske uglavnom bune protiv mogućeg podizanja praga za odlazak u mirovinu, odnosno produljenja radnog vijeka, i misle da su bogate zemlje eto tako, slučajno, postale bogate, i da slučajno imaju visoke penzije, podaci Eurostata otkrivaju da je očekivani radni vijek u najrazvijenijim, značajno dulji od onog u siromašnijim članicama EU.

Prema ovom istraživanju, zemlje se mogu podijeliti u tri skupine. U prvoj skupini radni vijek stanovnika trajat će manje od 35 godina. U tu skupinu spadaju: Malta, Slovačka, Mađarska, Rumunjska, Poljska, Luksemburg, Bugarska, Belgija, Grčka, Hrvatska, Italija, Crna Gora i Makedonija.

Podaci Eurostata govore da je procjena dužine trajanja radnog vijeka u Hrvatskoj 32,5 godina, što je za 3,4 godine kraće od europskog prosjeka.

U razvijenim zemljama dulje se radi

U drugoj skupini nalaze se zemlje za koje se pretpostavlja da će u njima radni vijek trajati između 35,1 i 38,9 godina. To su Španjolska, Francuska, Slovenija, Češka, Litva, Latvija, Cipar, Irska, Austrija, Portugal, Finska, Njemačka, Estonija i Velika Britanija.

A u posljednjoj skupini zemalja u kojima će stanovnici raditi od 39,2 do 42,5 godina su najbogatije europske zemlje - Danska, Nizozemska, Švedska, Norveška i Švicarska.

Muškarci u prosjeku rade pet godina dulje od žena

Kad je, pak, riječ o razlikama između muškaraca i žena, muškarci će u prosjeku raditi 38,3 godine, a žene 33,4 godine. Najveće razlike unutar EU-a po ovom pitanju su u Malti (12 godina), a izvan EU-a u Turskoj (20 godina). 

Latvija je zemlja u kojoj neće biti razlike u radnom vijeku između muškaraca i žena, a Litva jedina zemlja u kojoj će muškarci raditi kraće nego žene.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara