Interreg III - novi poticaj približavanju Europskoj uniji

MINISTRI vanjskih poslova zemalja jadranske regije okupili su se u Sarajevu kako bi promovirali početak provedbe novog projekta regionalne suradnje kojega financiraju Europska komisija te Vlada Italije i sedam jadranskih pokrajina te države.

Hrvatsku na ovom skupu predstavlja ministar vanjskih poslova Tonino Picula a u glavni grad BiH doputovali su i šefovi talijanske te albanske diplomacije Franco Frattini odnosno Ilir Meta dok je zajednicu Srbije i Crne Gore zastupao crnogorski ministar Dragiša Burzan.

Program pod nazivom "Interreg III A" pokrenut je s ciljem boljeg povezivanja zemalja ističnog Jadrana i njihove dalje stabilizacije kao preduvjeta priključenja Europskoj uniji. Za različite projekte u oblasti energetike, razvitka malog i srednjeg poduzetništva, kulture, zaštite okoliša i infrastukture predviđena je financijska potpora od 101 milijun eura koji bi trebali biti utrošeni u razdoblju do 2006. godine.

Talijanski ministar vanjskih poslova Frattini u svom govoru na sarajevskom skupu kazao je kako je njegova vlada posebice zainteresirana potaknuti jačanje stabilnosti i gospodarski napredak zemalja jugoistočne Europe. Takvo stajalište proistječe iz opredjeljenja vlade u Rimu da svim silama podupre decentralizirane oblike suradnje sa zemljama koje graniče sa Europskom unijom.

Frattini ističe kako je uspješna provdba projekata koji se mogu realizirati kroz Interreg III A od ključnog značenja za jačanje privilegiranog statusa zemalja istočnog Jadrana u Europskoj uniji kakvoga pokušava ishoditi talijanska vlada. Ne bude li tako, upozorio je šef talijanske diplomacije, postoji rizik da se sredstva EU usmjere prema drugim graničnim područjima a da ova regija izgubi kredibilitet. Frattini je obećao dalju potporu zemljama jugoistoka Europe u vrijeme kada njegova država preuzme predsjedavanje Europskom unijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski ministar vanjskih poslova Picula pozdravio je pokretanje projekta Interreg III A. "Uvjerili smo se da regionalna suradnja daje najefikasnije rezultate ako se odvija kroz konkretne projekte a jednu od takvih konkretnih i praktičnih inicijativa predstavlja i inicijativa Interreg III", kazao je u svom govoru Picula.

Hrvatski je ministar podsjetio kako već postoji dobra suradnja naše zemlje s četiri talijanske regije dok je Italija u ovom trenutku naš najveći vanjskotrgovinski partner. On je izrazio uvjerenje kako će planirani projekti doprinijeti stabliziranju cijele regije i jačanju dobrosusjedskih odnosa što će imati važnu ulogu u konačnom pridruživanju zemalja istočnog Jadrana Europskoj uniji.

Picula je također kazao kako Hrvatska iznimno cijeni doprinos Italije koja u Bruxellesu nastoji postići da se projekti financiranja prekogranične suradnje ostvare krroz CARDS program. Picula je naznačio kako Hrvatska odavno razmišlja o konkretnim projektima poput izgradnje auto ceste Rijeka-Trst ali i ostvarenju ambiocioznog projekta Jadransko-jonske auto ceste koja bi u cijelosti povezala talijansku i istočnu obalu Jadrana.

Hrvatski ministar vanjskih poslova u Sarajevu je također pozvao zemlje regije da same međusobno više razgovaraju o europskoj dimenziji suradnje i pri tom istaknuo kako je uvjeren da će Hrvatska do 2006. godine završiti sve pripreme za približavanje punopravnom članstvu u Europskoj uniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara