Interspar mora platiti 60.000 kn radnici koju je otpustio zbog dvije fete pršuta

Interspar mora platiti 60.000 kn radnici koju je otpustio zbog dvije fete pršuta
Foto: Google street view, 123rf

SLUČAJ prodavačice zadarskog Interspara Suzane Šešo dobio je epilog. Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu prema kojoj joj Interspar mora isplatiti 60.000 kuna odštete zbog nezakonitog otkaza, javlja ezadar.

Podsjetimo, prodavačica na odjelu delikatesa u zadarskom Intersparu Suzana Šešo dobila je otkaz pod optužbom da je bez plaćanja pojela sendvič na radnom mjestu uzevši prethodno dvije fete pršuta s plate i to golim rukama. Događaj se zbio u rujnu 2015. godine.

Otkaz je bio nezakonit

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Danijela Ukića presudilo je da Interspar nije smio donijeti odluku o izvanrednom otkazu odnosno da taj otkaz "nije dopušten" pa stoga ni "radni odnos nije prestao". Kao dan prestanka radnog odnosa određen je datum zaključenja glavne rasprave na Općinskom sudu Zadar koncem prosinca 2016. a ne tri mjeseca ranije, a Intersparu je naloženo isplatiti 23.093 kune na ime naknade štete zbog prestanka radnog odnosa zajedno sa zateznim kamatama, te još sedam bruto plaća u iznosu od po 6.297 kuna. I to sve u roku osam dana.

Županijski sud u Zagrebu ovu je presudu obrazložio stavom da "konzumacija dvije šnite pršuta u vlasništvu tuženika ipak ne predstavlja osobito tešku povredu radne obveze zbog koje nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje okolnosti i interesa obiju ugovornih stranaka, nije moguć".

Tvrdnja Interspara da je zbog te dvije pojedene fete pršuta tvrtka trpjela materijalnu štetu nije dokazana, smatra sud. 

Interspar je tvrdio da je Suzana Šešo povrijedila norme Kućnog reda i Pravilnika o radu, a sud je utvrdio da je tim aktima izvanredni otkaz predviđen ako netko počini "kaznena djela u svezi s radnim odnosom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara