BORBA ZA MOSUL Iračani tvrde da će za nekoliko sati objaviti pobjedu nad ISIS-om

BORBA ZA MOSUL Iračani tvrde da će za nekoliko sati objaviti pobjedu nad ISIS-om

Foto: Hina

POBJEDA protiv ISIS-a u Mosulu bit će objavljena u sljedećih nekoliko sati. Objavila je tako iračka nacionalna televizija, prenosi Independent.

Iračka nacionalna televizija tvrdi i kako ISIS drži još samo nekoliko metara teritorija u gradu te kako je pobjeda na dohvat ruke.

Urušavaju se obrambene linije ISIS-a

"Vidimo sada posljednje metre bojišnice i pobjeda će biti objavljena", rekla je televizijska voditeljica pozivajući se na novinare koji prate sigurnosne snage na terenu.

"To je pitanje sati", rekla je voditeljica o bitki koja se vodi u Starome gradu Mosulu blizu rijeke Tigris.

Glasnogovornik iračke vojske, čije je riječi prenijela televizija, rekao je da se urušavaju obrambene linije ISIS-a.

Uz međunarodnu koaliciju koju vode Sjedinjene Države, iračke snage su u listopadu 2016. počele veliku ofenzivu protiv IS-a u Mosulu, grada na sjeveru zemlje, najvećem koji je kontrolirala Islamska država u Iraku i u kojem je prije tri godine utemeljila svoj kalifat nad dijelovima Iraka i Sirije.

Pad Mosula označit će i službeni kraj polovine kalifata.

Oštećene tisuće povijesnih zgrada, raseljeno 900.000 stanovnika

U ofenzivi oslobađanja oštećene su tisuće zgrada u povijesnoj staroj jezgri grada, a gotovo 500 ih je uništeno, pokazale su satelitske snimke koje je u četvrtak objavio UN.

U više od osam mjeseci borbi raseljeno je 900.000 stanovnika grada, gotovo polovica, a tisuće su poginule.

Razmjeri uništenja daleko su veći od očekivanog i obnova će vjerojatno stajati milijarde dolara, objavio je UN i procijenio da obnovu treba više od 5500 zgrada u staroj jezgri grada.

Islamska država srušila je među ostalim prije tjedan dana i povijesnu Veliku džamiju al-Nuri u kojoj je bio proglašen kalifat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara