Iračke vlasti pristale poboljšati suradnju s UN-om

VOĐA UN-ovih inspektora za razoružanje Hans Blix objavio je  u Bagdadu da je s iračkim dužnosnicima postigao dogovor o boljoj suradnji iračkih vlasti s njegovim inspektorima, javljaju agencije.

Sporazum u deset točaka predstavljen je na zajedničkoj novinskoj konferenciji s glavnim savjetnikom iračkoga predsjednika Amirom al-Saadijem i direktorom UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamedom ElBaradeijem.

Dogovor predviđa ´pristup svim lokacijama, uključujući privatne kuće´, rekao je Blix novinarima, nakon što je u nešto više od 24 sata uspješno dovršio svoju diplomatsku misiju u Iraku.

Kako je kazao, predviđeno je i ohrabrivanje Iračana, osobito iračkih znanstvenika, na privatne intervjue s inspektorima, bez predstavnika iračkih vlasti, te formiranje ekipe koja bi se posvetila potrazi za eventualnim kemijskim bojevim glavama u Iraku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni savjetnik iračkog predsjednika Amir Al-Saadi kazao je da je Irak inspektorima predao još dokumenata te da provjerava sadržaj drugih kao i da osniva vlastite ekipe stručnjaka koji će tragati za bojevim glavama.

UN-ovi inspektori prošloga su tjedna pronašli desetak praznih kemijskih bojevih glava, za koje Bagdad tvrdi da su ´zaboravljene´.

Nakon postignutog sporazuma u Iraku, Blix i ElBaradei putuju u Atenu na razgovor s grčkim ministrom vanjskih poslova Georgiosom Papandreouom. Blix će potom otputovati u New York.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara