Irak će predsjedati UN-ovim pregovorima o razoružanju

IRAK, kojega se desetljeće ne može natjerati da se razoruža i kojem zbog toga prijeti rat, će u svibnju predsjedati najvažnijim UN-ovim pregovorima o razoružanju, javlja u CNN.

Prema pravilima Ujedinjenih naroda ne odlučuje o tome stvarni status zemlje nego formalno pravilo o abecednom redu koje određuje koja članica predsjeda Konferencijom o razoružanju.

´Ovo je vrhunac ironije´, kazao je jedan američki diplomat.

Šefovi UN-ovih inspektora Hans Blix i Mohammad ElBaradei su u ponedjeljak izvijestili Vijeće sigurnosti kako Irak samo formalno surađuje s inspektorima, dok na bitna pitanja o svojem oružju masovnog uništenja ne daje odgovore.

Irak će preuzeti predsjedanje konferencijom zbog ´čisto automatske rotacije abecednim redom´, kazao je glasnogovornik UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog istoga pravila će se Iraku kao supredsjedajući zasjedanja u Ženevi od 12. svibnja do 27. lipnja, pridružiti Iran, javlja CNN.

Bit će to 25-ta godišnja sjednica otkako je konferencija utemeljena 1979.

Konferenciju čini 66 zemalja koje su se posljednjih godina sporile o pitanjima poput sprječavanja širenja oružja u svemir.

Konferencija je donijela ključne sporazume o ograničavanju oružja uključujući Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, Konvenciju o razvoju, proizvodnji i gomilanju bakteriološkog i kemijskog oružja i njihovom uništenju te Sporazum o zabrani nuklearnih proba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara