Iran će UN-u predati popis dijelova programa obogaćivanja urana

IRAN će predati popis uvezenih dijelova za svoj program obogaćivanja urana i inspektorima Ujedinjenih naroda pokazati gdje su ti dijelovi bili uskladišteni, ne bi li tako dokazao da ne proizvodi nuklearno oružje, rekao je u ponedjeljak jedan visoki dužnosnik.

Iranski veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Ali Akbar Salehi ipak je rekao da Teheran, koji je dobio rok do 11. listopada da otkloni sumnje o svojem programu, ne može točno reći odakle dijelovi dolaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To su dijelovi koji nisu kupljeni službeno, kupljeni su preko posrednika, a posrednike nije moguće locirati", rekao je Salehi.

"Dat ćemo (IAEA-u) popis tih dijelova i pokazat ćemo gdje su bili uskladišteni jer su bili skladišteni na raznim mjestima", dodao je.

Inspektori IAEA na dvije su iranske lokacije pronašli tragove obogaćenoga materijala od kojega se može proizvoditi oružje. Teheran tvrdi da je to pronađeno zbog kontaminacije uvezenim dijelovima, a nije znak da Iran tajno proizvodi materijal za atomsku bombu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara