Iran kaže da nije kriv za napade na rafinerije u Saudijskoj Arabiji

Iran kaže da nije kriv za napade na rafinerije u Saudijskoj Arabiji
Ilustracija: EPA

IRAN je odbacio tvrdnju američkog državnog tajnika Mikea Pompea da je odgovoran za napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Pompeove insinuacije su apsurdne i neobjašnjive i zbog toga nemaju učinak, kazao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi za novinsku agenciju ISNA-u.

Huti preuzeli odgovornost

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, preuzeli su u subotu odgovornost za napad s deset dronova na najveće naftno postrojenje Aramcoa, u istočnoj pokrajini Buqyaq.

Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran te je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

"Teheran stoji iza gotovo 100 napada na Saudijsku Arabiju, dok se (iranski predsjednik Hasan) Rouhani i (ministar vanjskih poslova Džavad) Zarif lažno pretvaraju da traže diplomatsko rješenje", napisao je Pompeo u objavi na Twitteru.

Musavi je u nedjelju tvrdio da je napad odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu.

"Zato što je američka politika nametanja maksimalnog pritiska Iranu propala, Amerikanci su se sada okrenuli maksimalnim lažima", dodao je.

Čak i u vremenima ekstremnog neprijateljstva, izjave političara trebale bi imati "minimum vjerodostojnosti", rekao je Musavi, zaključivši kako optužbe pokazuju da SAD i Iran žele postići "vrlo različite ciljeve".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara