SAD tvrdi da tanker Adrian Darya ide prema Siriji

SAD tvrdi da tanker Adrian Darya ide prema Siriji
Foto: EPA

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo napisao je na Twitteru kako Amerika ima "pouzdane informacije" da tanker Adrian Darya plovi prema najvećoj sirijskoj luci Tartus, koja je ujedno i sjedište ruske pomorske baze.

Dodao je i kako je bila "velika pogreška" vjerovati tvrdnjama koje je izrekao iranski ministar vanjskih poslova Javad Zarif. Iran je, naime, u prethodnim razgovorima tvrdio kako je nafta s tankera prodana, no nisu otkrili tko je kupac, piše BBC.

Tanker Adrian Darya, koji se prije zvao Grace 1, britanske vlasti zadržale su ovog srpnja u Gibraltaru zbog sumnje da prevozi naftu u Siriju čime bi se prekršile sankcije koje je postavio EU. Ranije ovog mjeseca Iran je izjavio kako nafta s tankera neće biti iskrcana u Siriji. Nakon što je pušten iz Gibraltara, SAD ga je nekoliko puta pokušao ponovo zadržati.

Prvo zadržavanje dovelo je do diplomatske krize između Velike Britanije i Irana jer je potonja potom u Hormuškom tjesnacu zaplijenila tanker Stena Impero koji plovi pod britanskom zastavom, a nalazi se u švedskom vlasništvu.

SAD tvrdi da Adrian Darya prevozi ilegalnu naftu za financiranje terorističkih aktivnosti

SAD tvrdi da tanker prevozi 2,1 barela nafte za Iransku revolucionarnu gardu, koju ova država smatra terorističkom organizacijom. Tvrde kako se brodovi poput Adrian Darye koriste za prijevoz i ilegalnu prodaju nafte kako bi se financirale terorističke aktivnosti.

Državni tajnik SAD-a Mike Pompeo napisao je na Twitteru kako Amerika ima "pouzdane informacije" da tanker plovi prema najvećoj sirijskoj luci Tartus te da je bila "velika pogreška" vjerovati Iranu. 

SAD prijeti sankcijama državama koje pomognu tankeru

Nakon što je prošli tjedan Adrian Darya napustio Gibraltar, naveo je grčku luku Kalamata kao svoje odredište. Pompeo je zaprijetio sankcijama bilo kojoj zemlji koja pomogne tankeru te je Grčka potom rekla kako neće dozvoliti uplovljavanje Adrian Darye.

Prema dostupnim podacima, Adrian Sarya promijenio je smjer te se zaputio prema Iskenderunu u istočnoj Turskoj, nekih 40 kilometara od sirijske granice. No turski ministar Melvut Cavusoglu izjavio je kako je tanker nekoliko puta promijenio smjer te se kreće prema Libanonu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara