Iran: Nepovoljna rezolucija IAEA-a može ugroziti suradnju

IRAN je u srijedu upozorio UN-ovu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da bi oštra rezolucija o iranskom nuklearnom programu, koja se očekuje ovaj vikend, mogla naškoditi budućoj suradnji Teherana s tom ustanovom.

Diplomati u Beču kažu da su Sjedinjene Države i vodeće zemlje Europske unije blizu dogovora o rezoluciji IAEA-e koja bi dala snažno naslutiti da Iran ima program za proizvodnju atomske bombe, što je optužba koju službeni Teheran odlučno opovrgava.

Nakon sastanka iranske vlade u Teheranu, ministar vanjskih poslova Kamal Kharrazi je upozorio upravljačko tijelo IAEA-e da ne podlegne utjecaju, kako je rekao, političkih planova Washingtona usmjerenih protiv Irana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Amerika iskorištava svaku priliku za pritisak na Iran... Nažalost, IAEA katkad podlegne tom utjecaju", rekao je Kharrazi.

"Ta bi agencija morala sačuvati svoju stručnu i profesionalnu prirodu. Morala bi se iranskim slučajem baviti na temelju naših obveza i paziti na to kakav će odnos imati da se stvari ne bi zakomplicirale", rekao je iranski ministar.

Na novinarsko pitanje hoće li Iran slijediti postupak Sjeverne Koreje i povući se iz ugovora o neširenju nuklearnog naoružanja, čime bi iz zemlje potjerao UN-ove inspektore, Kharrazi je rekao: "To nije takav slučaj. Mi smo počeli (proces) suradnje, (ali) nastavak te suradnje morao bi biti drukčiji. Ako mi ispunimo svoje, i oni moraju ispuniti svoje, ne može biti jednosmjerno".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara