Iran odbacuje rezoluciju VS, prijeti smanjivanjem isporuka nafte

GLAVNI iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Larijani odbacio je u nedjelju rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se pod prijetnjom sankcija od iranske vlade traži da do 31. kolovoza obustavi rad na svom nuklearnom programu, upozoravajući da bi Iran tada i protiv svoje volje bio primoran reducirati izvoz nafte.

"Rezolucija nema pravne osnove, a Iran neće prihvatiti rezoluciju koja bi ga lišila legitimnog prava proisteklog iz Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, niti će podleći prijetnjama i ultimatumima", istaknuo je Larijani ocijenivši da rezolucija ne pridonosi diplomatskom rješenju spora.

Osvrćući se na prijetnju sankcijama, Larijani je sa svoje strane zaprijetio smanjivanjem izvoza nafte.

"Mi ne želimo koristiti naftu kao oružje, oni su ti koji nam to nameću. Iranu mora biti dozvoljeno da brani svoja prava na način koji je proporcionalan prijetnji pravima Irana", rekao je glavni pregovarač Larijani na konferenciji za novinare u Teheranu.

Iran je četvrti najveći izvoznik nafte na svijetu.

Larijani je naglasio da bi reakcija Irana na eventualno nametanje sankcija bila bolna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako oni (Vijeće sigurnosti) to učine, mi ćemo reagirati na način koji će biti bolan za njih", rekao je Larijani ističući da će se svaka zemlja koja nametne sankcije Teheranu suočiti s brzim i "bolnim" odgovorom. "Ne mogu očekivati da nas mogu ozlijeđivati a da mi mirno stojimo i ne reagiramo", pojasnio je Larijani.

"Proširit ćemo nuklearnu tehnologiju u bilo kojoj fazi kada to bude bilo potrebno i sva iranska nuklearna tehnologija, uključujući kaskadne centrifuge bit će i dalje razvijana", najavio je Larijani i rekao da će inspektori Međunarodne agencije za nuklearnu energiju nadgledati proširenje iranskog nuklearnog programa, dodajući međutim da bi i to moglo doći u pitanje ako se Iran bude osjećao ugroženim.

"Ne želimo prekidati nadzor te agencije, ali međunarodna zajednica ne bi smjela učiniti ništa što bi Iran moglo natjerati da to ipak učini", upozorio je Larijani.

Larijani se na kraju osvrnuo i na prijedlog zapadnih zemalja da se Iranu, ako odustane od svog nuklearnog programa, daju gospodarski poticaji i sigurnosne garancije, kazavši da Teheran još razmatra prijedlog i potvrdio da će odgovor dati 22. kolovoza.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara