Iran tvrdi da posjeduje "pametne" bombe

Iran tvrdi da posjeduje "pametne" bombe

IRANSKI mediji su danas prenijeli službeno priopćenje Ministarstva obrane koje tvrdi kako oružane snage Islamske republike Iran odnedavno raspolažu s tzv. "pametnim" bombama mase 900 kg.

Priopćenje navodi kako su stručnjaci Ministarstva razvili i proizveli navođene avio-bombe tipa "Qassed" ("Glasnik") te da one imaju "operativni status".

Agencija IRNA također prenosi da se bombe "Qassed" mogu ispaljivati s borbenih zrakoplova "F-4 Phantom II" i "F-5 Tiger II". Dotične zrakoplove su SAD isporučile Iranu u doba kada je njime vladao proamerički šah, a nakon islamske revolucije su ostali u naoružanju iranskog ratnog zrakoplovstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski ministar obrane Mostafa Mohammad Najjar je prošle godine izjavio kako Iran raspolaže s "pametnim" bombama, ali ih tek treba testirati.

Strani vojni stručnjaci vjeruju kako je veliki dio iranskog arsenala zastario zbog desetljeća diplomatske i političke izolacije, ali da su iranski stručnjaci s vremenom postali prilično vješti u adaptaciji i poboljšavanju starih modela.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara