Iranski diplomat tvrdi da su ga mučili CIA-ini agenti u Iraku

JALAL SHARAFI, drugi tajnik iranskog veleposlanstva u Bagdadu je, prema navodima iranske novinske agencije Fars bio mučen od strane CIA-inih agenata prije nego što je u utorak pušten na slobodu.

Sharafija su 4. veljače uhitile maskirane osobe za koje se pretpostavlja da su bili pripadnici 36. komandoske bojne - elitne formacije snaga bagdadske vlade koju su obučili i opremili Amerikanci.

Sharafi tvrdi da je prilikom svog zatočeništva podvrgnut mučenju od strane CIA-nih agenata, koji su od njega zahtjevali podatke o tome kako i koliko iranska vlada pomaže razne političke stranke i paravojne formacije u Iraku.

Agencija Fars navodi da je Sharafi iranskim novinarima pokazao tragove mučenja na svom tijelu.

Sharafijeva otmica se zbila nekoliko tjedana nakon napada američkih specijalnih snaga na iranski konzulat u Irbilu, pretežno kurdskom gradu na sjeveru Iraka. Tada je uhićeno nekoliko iranskih diplomata, a Iran već mjesecima traži njihovo puštanje. Američke vojne vlasti, pak, tvrde da je riječ o pripadnicima iranskih specijalnih snaga koji su u tom području organizirali šijitske paravojne formacije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara