Iranski diplomat tvrdi da su ga mučili CIA-ini agenti u Iraku

Iranski diplomat tvrdi da su ga mučili CIA-ini agenti u Iraku

JALAL SHARAFI, drugi tajnik iranskog veleposlanstva u Bagdadu je, prema navodima iranske novinske agencije Fars bio mučen od strane CIA-inih agenata prije nego što je u utorak pušten na slobodu.

Sharafija su 4. veljače uhitile maskirane osobe za koje se pretpostavlja da su bili pripadnici 36. komandoske bojne - elitne formacije snaga bagdadske vlade koju su obučili i opremili Amerikanci.

Sharafi tvrdi da je prilikom svog zatočeništva podvrgnut mučenju od strane CIA-nih agenata, koji su od njega zahtjevali podatke o tome kako i koliko iranska vlada pomaže razne političke stranke i paravojne formacije u Iraku.

Agencija Fars navodi da je Sharafi iranskim novinarima pokazao tragove mučenja na svom tijelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sharafijeva otmica se zbila nekoliko tjedana nakon napada američkih specijalnih snaga na iranski konzulat u Irbilu, pretežno kurdskom gradu na sjeveru Iraka. Tada je uhićeno nekoliko iranskih diplomata, a Iran već mjesecima traži njihovo puštanje. Američke vojne vlasti, pak, tvrde da je riječ o pripadnicima iranskih specijalnih snaga koji su u tom području organizirali šijitske paravojne formacije.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara