Iran zaprijetio "paklom" bilo kojem agresoru

IRAN, suočen s rastućim pritiskom SAD-a zbog svog nuklearnog programa, obećao je u četvrtak "pakao" bilo kojem agresoru dok su se deseci tisuća ljudi okupili na ulicama kako bi obilježili 26. obljetnicu Islamske revolucije.

"Iranski narod ne traži rat, ne traži nasilje niti sporove. Međutim, svijet mora znati da ovaj narod neće tolerirati nikakvu invaziju", rekao je predsjednik Mohamad Hatami u svom govoru pred okupljenom gomilom u središtu Teherana.

"Cijela iranska nacija je ujedinjena protiv bilo kakve prijetnje ili napada. Ako napadači dođu do Irana, zemlja će se za njih pretvoriti u pakao", dodao je dok je gomila uzvikivala "Smrt Americi!" i "Smrt Izraelu!".

Visoki dužnosnici pozvali su na velik odaziv na paradu povodom obilježavanja godišnjice revolucije kako bi poslali poruku Washingtonu koji je pooštrio svoju politiku prema Iranu posljednjih tjedana.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u srijedu u Bruxellesu da Teheran mora prihvatiti sporazum koji mu nudi Europska unija, a kojim se predviđa odustajanje Irana od razvoja nuklearnog programa u zamjenu za trgovinske sporazume i druge poticaje, ili će u protivnom biti prijavljen Vijeću sigurnosti UN-a.

Rice je kazala da se njezina zemlja zalaže za diplomatsko rješenje tog pitanja te da za moguće rješenje nije postavila nikakav vremenski okvir.

"Nismo postavili nikakav vremenski okvir. Mislim da nam je diplomatsko rješenje na dohvat ruke ... a Iranci znaju što im je činiti", kazala je Rice, dodavši da bi "Iran trebao objeručke prihvatiti priliku koju im je pružila Europska unija".

Međutim, Hatami je rekao u srijedu da nijedna iranska vlada, sadašnja ili buduća, neće odustati od razvoja miroljubive nuklearne tehnologije, pa ni od obogaćivanja urana.

"Dajemo jamstva da nećemo proizvesti nuklearno oružje jer mu se protivimo i ne vjerujemo da je ono izvor moći. Ali nećemo odustati od miroljubive nuklearne tehnologije", rekao je Hatami.

"Ni moja ni bilo koja druga vlada neće preuzeti odgovornost pred nacijom za kompromis kojim bi se zaustavila ta tehnologija", dodao je.

Iran poriče američke optužbe da razvija nuklearno oružje pod krinkom civilnoga programa za atomsku energiju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara