Iranski ministar misli da je SAD "ovisan o sankcijama''

Iranski ministar misli da je SAD "ovisan o sankcijama''
Foto: EPA

IRANSKI ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif je u razgovoru za kanal CNN ocijenio da su Sjedinjene Države ovisne o sankcijama. "Mislim da u Sjedinjenim Državama vlada bolest, a to je ovisnost o sankcijama", rekao je Zarif jučer u tom razgovoru za američki kanal.

"Čak i tijekom Obamine administracije (2009.-2017.), Sjedinjene Države bile su sklonije zadržavanju neukinutih sankcija umjesto da provedu u djelo sankcije koje su se obvezale ukinuti", rekao je. To je prvi Zarifov razgovor s nekim zapadnim medijem nakon što je u Washington u svibnju napustio iranski nuklearni sporazum i nakon uvođenja američkih sankcija 6. kolovoza.

"Mislili smo da su Sjedinjene Države shvatile da u pogledu Irana sankcije izazivaju gospodarske poteškoće, ali ne i željene političke ishode", istaknuo je iranski ministar. "Mislio sam da su Amerikanci naučili tu lekciju, ali bio sam u krivu", rekao je Zarif, jedan od glavnih autora sporazuma potpisanog 2015. u Beču između Teherana i velikih sila. U prigodi 65. godišnjice puča kojim je uz pomoć SAD-a svrgnut demokratski izabran iranski premijer Zarif je jučer na Twitteru napisao: "Prije 65 godina SAD je zbacio demokratski izabranu vladu dr. (Mohammeda) Mossadegha, vratio diktaturu i podčinio Irance u idućih 25 godina. Sada 'radna skupina' sanja učiniti isto putem pritiska, dezinformacija i demagogije. Nikad više."

U intervjuu za CNN Zarif je rekao: "Mislim da američka administracija još vjeruje da radi s vladom koju je ona postavila nakon državnog udara 1953." Čini se da je Zarif odbacio mogućnost pregovora s Trumpovom administracijom te vjeruje da pritisak europskih saveznika može uvjeriti Bijelu kuću da promijeni mišljenje, piše CNN. Zarif je optužio SAD da "agresivno nastupa" prema europskim potpisnicima nuklearnog sporazuma s Iranom. "Oni ne žele mijenjati nuklearni sporazum... Američko 'zavrtanje ruku' saveznicima je pokušaj stvaranja pritiska. Ne želim upotrijebiti izraz bullying ... [ali] to je zapravo to", rekao je Zarif.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara