Irska vlada će do ljeta pripremiti novi zakon o pobačaju

Irska vlada će do ljeta pripremiti novi zakon o pobačaju
Foto: Hina/EPA

IRSKA vlada danas je, četiri dana nakon održanog referenduma o pobačaju, najavila da će i prije ljetne parlamentarne stranke predstaviti prijedlog zakona koji će ženama omogućiti pravo na pobačaj. 

"Nadam se da ćemo u idućih nekoliko tjedana uspjeti objaviti dokument i započeti s raspravom", rekao je irski ministar zdravstva Simon Harris za javnu televiziju RTE prije savjetovanja s ministrima o zahtjevu za odobrenjem i redigiranjem plana zakona. 

Dvije trećine Iraca za liberalizaciju pobačaja

Dublin je najavio da će, u slučaju izglasavanja liberalizacije pobačaja na referendumu održanom u petak, bezuvjetno odobriti dobrovoljan prekid trudnoće do 12. tjedna, ali i do 24. tjedna u iznimnim slučajevima u kojima je ugrožen majčin život. 

Tri dana nakon što se Irska izjasnila za prekid trudnoće sa 66 posto glasova, Simon Harris je izjavio da želi "dovršiti posao koji mu je povjerio irski narod". Ocijenio je da će bez sumnje trebati pričekati do kraja godine da bi se reforma usvojila. 

Potrebno je usvojiti tri koraka

Pritom treba usvojiti tri koraka, među kojima je kreiranje dokumenta, uspostavljanje novih kliničkih pravila i autorizacija novih lijekova. Već od danas irsko ministarstvo zdravstva započet će konzultacije s raznim profesijama iz medicinskog sektora te s njima razgovarati o uvjetima donošenja zakona i o njegovoj praktičnoj primjeni. 

Jučer je Irska liječnička organizacija IMO, sindikat liječnika opće medicine zatražio jamstva od vlade kada je posrijedi "prigovor savjesti", kako bi se liječnicima omogućilo da odbiju obaviti prekid trudnoće ili proslijediti liječnički karton pacijentice kolegi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara