EKOLOŠKA KATASTROFA U ISTRI

Iscurilo između 5 i 15 tona goriva, onečišćen je cijeli Raški zaljev u kojem je uzgajalište školjaka

Iscurilo između 5 i 15 tona goriva, onečišćen je cijeli Raški zaljev u kojem je uzgajalište školjaka
Foto: Regional Express

U MJESTU Trget u Raškom zaljevu, na istočnoj obali Istre, nedaleko od luke Bršica, u petak ujutro oko 5 sati došlo je do ozbiljnog ekološkog incidenta u kojem je veći dio zaljeva onečišćen teškim gorivom, odnosno naftom.

Iz Lučke kapetanije jučer su priopćili da inspektori Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture obavljaju inspekcijski nadzor teretnoga motornog broda za koji je utvrđeno da je prouzročio onečišćenje, a riječ je o brodu Fidelity dužine 115,3 metara i nosivosti 5395 bruto tona, koji plovi pod libanonskom zastavom.

Prema prvim procjenama, iz brodskoga je spremnika isteklo između pet i 15 tona srednje teškoga pogonskog goriva tijekom postupka ukrcaja goriva, dok je brod bio na lučkom vezu, gdje je odmah i zadržan do okončanja inspekcijskih i očevidnih radnji.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je da je radi pružanja pomoći u osiguravanju plovnoga područja zahvaćenog onečišćenjem u akciju uključen i brod Oružanih snaga Republike Hrvatske (OS RH), a u petak od 11:40 na snazi je privremena zabrana odvijanja pomorskog prometa u Raškom zaljevu, dok se ne utvrdi materijalna šteta na plovilima zahvaćenim onečišćenjem.

"Zahvaćeno je veliko područje"

"S obzirom na vrijeme, pretpostavka je da je onečišćen cijeli zaljev u kojem je uzgajalište školjaka", rekao je za HTV načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

"Šteta je velikih razmjera, zahvaćeno je veliko područje, Raški zaljev poznat je po bočatoj, mirnoj vodi i zbog toga je onečišćenjem zahvaćeno veliko područje", rekla je načelnica općine Raša Glorija Paliska.

Akcija uklanjanja onečišćenja trajat će više dana, javlja HTV koji donosi izjavu lučke kapetanice koja tvrdi kako je stanje dobro.

"Mogu reći da je stanje dobro. Priroda je napravila svoje. Onečišćenja po moru nema, samo je ostao film na nekoliko mjesta. Priroda je napravila svoje, a samoupijajuća brana preventivno je postavljena na ušću rijeke Raše", rekla im je lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara