ISIL-ovci bi bili oduševljenim Kolindinim govorom u Švicarskoj

ISIL-ovci bi bili oduševljenim Kolindinim govorom u Švicarskoj
Foto: Index/Ured predsjednice

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović nedavno je objasnila da ne objavljuje kandidaturu za reizbor na svoju aktualnu poziciju jer ima još mnogo predsjedničkog posla i ne želi se baviti kampanjom. Kako to plemenito zvuči!

>> Kolinda: Možemo biti među najrazvijenijima, bogatiji smo resursima od Švicarske

Izjave o Švicarskoj kao vrhunac nepristojnosti i nediplomatičnosti

U praksi stvari izgledaju značajno drugačije, što vjerno ilustrira Kolindin dvodnevni posjet Švicarskoj koji je u tijeku. Što tamo radi samoprozvana državnica?

Posjetila je Hrvatsku katoličku misiju, sastala se s dijelom hrvatskih iseljenika - koji su je, sudeći po medijima dostavljenim fotografijama, dočekali u narodnim nošnjama?! - te će još obići Tehnološko sveučilište u Zürichu, održati predavanje o stanju u Europskoj uniji i sastančiti u njihovoj Gospodarskoj komori. 

Ona je otišla u Švicarsku da se hvasta kako Hrvatska ima više (prirodnih) resursa od Švicarske, što je vrhunac nepristojnosti i nediplomatičnosti. Ipak, taj gaf - još jedan u dugom nizu - mnogo je manji problem od ostalog što je Kolinda izgovorila.

Suluda mantra o Hrvatskoj kao potencijalno najrazvijenijoj državi

"Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo”, ponovila je Kolinda svoju suludu mantru koju je lansirala u noći kad je izabrana za predsjednicu RH. Tada je govorila da će Hrvatska postati jedna od najbogatijih i najprosperitetnijih zemalja, sada i dalje tvrdi da će biti “uz bok najrazvijenijim državama”.

Iako je ustvrdila da “nema nikakvog razloga kako to ne bi bilo tako” - a njen mandat je sigurno jedan od razloga zašto to nije tako - odmah je navela pregršt razloga koji Hrvatskoj onemogućavaju da bude “uz bok najrazvijenijima”

Par "sitnica" koje Hrvatskoj trebaju da postane Švicarska

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim”, objasnila je Kolinda svoju viziju onoga što “samo” treba Hrvatskoj da postane Švicarska, ta jadna zemlja bez hrvatskih resursa. 

Ponovimo da ne zaboravimo, evo što po Kolindi treba Hrvatskoj da postane Švicarska: organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim.

Kolindin recept se može podijeliti u dvije skupine; u prvoj su konkretne stvari, a u drugoj domoljubna patetika. 

Što je Kolinda od tih "sitnica" promovirala svojim radom?

Kada je riječ o “organiziranosti, mentalitetu rada, etike, međusobnog poštovanja”, hrvatsku predsjednicu se ne može optužiti da je išta od toga svojim primjerom promovirala otkako stoluje na Pantovčaku. Toliko je organizirana da je uspjela stvoriti dramu oko podjele čokoladica djeci, toliko je radišna da je predsjednički mandat svela na plandovanje i navijanje po Hrvatskoj i svijetu, toliko je etična da je partijala s Mamićem, pomilovala svoje donatore i prevarila birače o selidbi s Pantovčaka, a da doista ima poštovanja za građane, onda se sigurno ne bi tako ponašala.

S druge strane, kada je riječ o ispraznim manifestacijama “vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim”, tu se Kolindi ne može poreći udarništvo. Ispraznica s Pantovčaka je razvijala predsjedničku zastavu gdje god je stigla diljem Hrvatske, kada je riječ o obitelji kći je zbrinula na Harvardu, zajednici je dala doprinos kao cheerleader-in-chief, a kada je riječ o Bogu, tu je iskazala naročiti angažman: fotografirala se na misama, išla je dodirnuti stakleni kvadar u kojem se nalazi leš Leopolda Mandića, revala je pjesmicu Krist na žalu itd. 

Pričom o vjeri u boga koja čini društvo plemenitim Kolinda podsjeća na ISIL-ove džihadiste

Kad ono, baš ništa od toga nije hrvatsko društvo učinilo plemenitijim! Dapače, hrvatsko je društvo još više moralno razoreno nego na početku njenog mandata, a od crne rupe koja se odaziva na naziv Republika Hrvatska stotine tisuća Hrvata su pobjegli u Irsku i Njemačku. Sve ono što Kolindi misli da društvo čini plemenitijim - vjera u državu, obitelj, zajednicu i Boga - Hrvatsku nije učinilo plemenitijim. Baš obratno. Da ironija bude veća, Kolinda je svojim ponašanjem to i dokazala. Ona kao predsjednica Hrvatskoj nije pomogla, nego je nastavila kopati rupu u koju smo odavno upali.

Nije neko iznenađenje što Hrvatima nije pomogla vjera u Boga. Da ih imalo zanimaju vijesti iz svijeta, mogli su proteklih godina primijetiti da su najsnažniju vjeru u Boga pokazali ISIL-ovci. Oni su toliko vjerovali u svog Boga da su bili spremni poubijati tisuće ljudi u njegovo ime te i dati vlastiti život za Boga. Po Kolindinim kriterijima, trebali su na temelju toga stvoriti plemenito društvo, ali u stvarnosti ovog svijeta stvorili su jedan od najkrvoločnijih političkih projekata 21. stoljeća koji na sreću nije dugo potrajao.

Možda bi ISIL preživio da je imao Kolindu umjesto Jihadi Johna

Eh, da su imali Kolindu umjesto Jihadi Johna da ih brendira, možda bi sve bilo drugačije.

Jer, kako je dijaspori u narodnim nošnjama - pobogu, pa tko vuče narodnu nošnju kad ide živjeti u Švicarsku?! - objasnila Kolinda, glavni projekti njenog mandata su brendiranje Hrvatske i demografija. "Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, a sad moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo, koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", rekla je Kolinda.

Hrvatska je toliko "dobra za življenje" da Kolinda već planira karijeru u inozemstvu ako izgubi izbore

Hrvatska je inače toliko “dobra zemlja za življenje” da u njoj aktualna predsjednica ne namjerava ostati živjeti ako izgubi predsjedničke izbore, nego obećava da će tu “provesti mirovinu”.

Da je već nismo dobro upoznali, mogli bismo reći da je ono što je Kolinda izgovorila u Švicarskoj nevjerojatan cinizam, ali to je njen standardni cinizam, na koji smo se manje-više navikli od 2015. godine. Nema te bedastoće koju Kolinda nije spremna udvostručiti, pa tako u reizbor ide s time da će Hrvatska postati razvijena kao Švicarska, što je provala s kojom je prvi mandat i započela. Kolindina izborni slogan bi zapravo mogao glasiti “budite glupi, glasajte opet za mene”.

Nitko u Hrvatskoj nije propao zbog podjenjivanja inteligencije domoljuba

Najgore je što to ne znači da će Kolinda dolazeće predsjedničke izbore izgubiti. Njeno konstantno sramoćenje Hrvatske i lupetanje u biti su lukava politička taktika, savršeno prilagođena hrvatskoj zbilji.

Naime, Kolinda zna da nitko u Hrvatskoj nije politički propao zbog podcjenjivanja inteligencije domoljubnog glasačkog tijela. To joj je već jednom bilo dovoljno za pobjedu, a bit će i drugi put, jer definicija gluposti je ponavljati isto nadajući se drugačijem rezultatu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara