ISIS-ovac iz BiH sunarodnjake pozvao na borbu: Palite im aute, otrujte im hranu, neka crknu u mukama

ISIS-ovac iz BiH sunarodnjake pozvao na borbu: Palite im aute, otrujte im hranu, neka crknu u mukama

Screenshot: Al Hayat

Islamistički portal Vijesti Ummeta objavio je jedan raniji ISIS-ov propagandni video u kojem poziva muslimane s Balkana da se pridruže džihadu. Film nosi naziv "Ponos je u Džihadu", objavio ga je ISIS-ov kanal Al Hayat, a prenio islamistički portal iz BiH Vijesti Ummeta.

"Danas su redovi Hilafeta, koji su počašćeni sa mudžahedinima širom svijeta, učvršćeni s našom braćom s Balkana", stoji u uvodu propagandnog videa ISIS-a koji obiluje brojnim računalnim animacijama povijesnih bitaka. Balkan je predstavljen kao područje koje je prihvatilo pravu vjeru i postalo štit protiv "križarske Europe", ali su muslimani protjerani nakon što su nevjerničke zemlje početkom 20. stoljeća povele brojne ratove

"Nama je čast i ponos da se predstavimo kao Allahovi robovi koji dolazimo sa balkanskih područja. I mi svom narodu želimo dali milom, lijepim govorom ili silom, da ih izvedemo iz tmina na svjetlo", na bosanskom jeziku govori u videu jedan od ISIS-ovih boraca.

"Oni koji se ne mogu odseliti u zemlju Islama neka ostanu tamo i tamo se bore, borite se tamo, borite se protiv njih. Ako možete postavljajte im eksplozije ispod auta ili kuća, ako možete uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo. Neka crknu od muke i otrova. Ubijajte ih na svakom mjestu gdje stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku, vi to možete", govori jedan drugi islamist na tečnom bosanskom.

Islamisti za sve krive vlasti BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobar dio novog islamističkog propagandnog videa odnosi se na period Jugoslavije, a pogotovo njen raspad i rat koji je uslijedio.

"Sa tobom neće biti zadovoljni ni židovi ni kršćani sve dok ne prihvatite njihovu vjeru pa su zato muslimane u Bosni klali 90-ih godina. Zapad na čelu sa Amerikom dozvolili su da se devedesetih godina Bosanci kolju kao što se ovce kolju", jedan džihadist na bosanskom jeziku priča o ratu u Jugoslaviji.

"Prisjetite se rata u BiH, zar nije ista ta otpadnička vlada pripremila pokolj u Srebrenici i mnoge druge pokolje. Ako vi kao narod ustanete protiv te bijedne vlade, vi ih možete zgaziti. Neće se Bosancima vratiti ponos ako se ne vratite svojoj vjeri", govori na bosanskom jeziku jedan mlađahni džihadist.

"Bit će vas strah hodati po ulicama i raditi u vašim uredima. Bit ćete terorizirani i potlačeni čak i u vašim kućama. Ubacit ćemo strah u vas i terorizirat ćemo vas čak i u vašim snovima dok spavate. Ubit ćemo vas, doći ćemo vam s eksplozivnim pojasevima. Doći ćemo vam s vojskom koja više voli smrt nego vi život", nevjernicima sa Kosova, Makedonije, Albanije i BiH prijeti džihadist iz videa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara