Iskaz obitelji Schmidt: Što se zaista dogodilo pretučenim Nijemcima u Brelima

Tekst: F.M.
Foto: Arhiva


NAKON neugodnog incidenta u Brelima, u kojoj su četvorica lokalnih grubijana pretukla njemačku obitelj Schmidt, bilo je puno kontradiktornih informacija. Stoga se jedan od sinova obitelji javio na forumu forum-kroatien.de i detaljno prepričao cijeli slučaj, kako bi razjasnio sve nesporazume.

> Ministar Bajs pozvao pretučene njemačke turiste da nam se vrate i druge godine

> Obitelj za uzor: Njemačku obitelj Schimdt u Brelima napali tata Šošić i blizanci Augustin i Vicko!

> Neće više u Hrvatsku na odmor: Tata, sin i prijatelji u Brelima napali palicama njemačku obitelj

Na blogu kroatien-news.net, na kojemu je iskaz također objavljen, navedeno je kako je priča prenesena uz znanje i dozvolu obitelji.

 "Jedan sam od sinova i želim razjasniti priču cijelom forumu, jer novinski prikaz stvari ne odgovara činjenicama. Stoga ću prenijeti priču iz našeg kuta, i to vrlo detaljno, kako bi izbjegli i otklonili sve nesporazume. Neka svatko za sebe odluči što je na stvari", naveo je sin obitelji Schmidt.

Tog je dana obitelj oko 14,30 sati krenula preko promenade na plažu, dakle ne u pješačkoj zoni, nego na mjestu na kojemu je ulica jako uska i nema nogostupa, navodi mladi Schmidt. "Moji su roditelji hodali oko tri metra ispred mene i mog brata. Odjednom je iz pravca mora na nas naišao crveni BMW. Moji su roditelji morali skočiti na stranu, kako ih auto ne bi pokupio. Moja je majka vozaču rukom pokazala da vozi sporije", nastavlja.

Vozio bez vozačke dozvole

"Automobil je, po podacima u javnosti, vozio mladi Šošić, koji po našim saznanjima niti nema vozačku dozvolu i koji je zbog toga tvrdio kako je auto vozi njegov otac. Mladi je Šošić u tom trenutku zakočio i jako agresivno iskočio iz auta, te krenuo prem mom ocu. Moj se brat postavio između njih dvojice, pri čemu nije bilo nikakvog naguravanja ili udaraca. Šošić je pitao u čemu je problem, a mi smo mu rekli da bi u ovakvoj ulici morao voziti sporije, jer se tamo često igraju i mala djeca. Mladić je rekao da je sve u redu, čak se rukovao s mojim ocem i opet se odvezao", nastavlja se.

Mladi Schmidt dalje navodi kako je tu scenu promatralo puno svjedoka koji mogu ustvrditi kao nije bilo nikakvog naguravanja ili udaraca. Obitelj Schmidt također nikad prije nije bila u restoranu u koji je išla, a nisu znali ništa o obitelji Šošić niti su imali kontakte s njima.

Primirje, pa kaos

"Nakon događaja smo bezbrižno nastavili hodati prema plaži, jer se činilo da je situacija razriješena. Nakon otprilike pet minuta su pak četvorica muškaraca krenula prema nama, vičući. Jedan od njih, kako se kasnije ispostavilo brat blizanac mladog Šošića, mahao je metalnom šipkom", stoji u izvještaju mladog Schmidta.

"Mladi je Šošić imao bokser u ruci. Četvorica muškaraca zatrčala su se prema plaži, i bez pokušaja daljnje rasprave počeli su nas udarati. Otac Šošić udario je moju majku rukom u lice. Mladić sa željeznom šipkom krenuo je ravno prema meni, ja sam počeo hodati unatraške prema moru i pokušavao ga smiriti. Kad sam došao u more, zapeo sam na kamen i pao na njega leđima, a nakon toga u vodu. Zbog uzbuđenosti i valova više nisam uspio stati na noge. Mladić me počeo udarati željeznom šipkom. U zadnji tren sam još mogao obraniti glavu rukom", naveo je Schmidt.

Tučnjava po cijeloj plaži

"U tom je trenutku moj otac bio u borbi s drugim muškarcem, vidio je moju situaciju, te se otrgnuo od svog i uspio maknuti mog napadača, uhvativši ga s leđa. U istom je trenutku moj brat bio na podu, jedan od napadača ga je gušio, dok ga je mladi Šošić tukao bokserom. Nakon scene u vodi uspio sam izaći iz vode i krenuo u njegovom smjeru, kako bi mu pomogao", stoji u Schmidtovom opisu.

"Situacija je u tom trenutku prekinuta zahvaljujući vrlo hrabrom uplitanju jedne starije žene. No, mladić sa željeznom šipkom nije se mogao smiriti, nego je neprestano nastavljao udarati mog oca i brata. Moja se majka tada smjestila između napadača i mog brata. Napadač joj je prijetio šipkom. Drugi su se napadači povukli u pozadinu i činilo se kako su uspjeli nagovoriti i mladića sa šipkom da im se pridruži, na što je ovaj reagirao i sva četvorica su nestali jednako brzo kako su i došli", piše Schmidt.

"Starija gospođa koja nas je spasila rekla je kako nikad nije vidjela takvu mržnju u očima drugog čovjeka, te kako je vjerovala da će nas muškarci ubiti. Mi smo što smo prije mogli otišli nazad u svoje sobe. Jedan od stanara nazvao je po našoj želji policiju, a još jedan je zabilježio registarsku oznaku BMW-a. Kad smo došli u smještaj, policija nas je već čekala", navodi Schmidt.

Neobično ponašanje policije

"Nakon svega smo odvedeni u bolnicu u Makarsku na pretrage. Od tamo smo prebačeni u bolnicu u Split, budući da se zbog velikih hematoma, te natečenih ruku i prstiju smatralo da možda imamo polomljene kosti. Osim toga, moja su leđa bila prilično izgrebana, a moj je brat imao razbijenu usnicu i rane na vratu koje su krvarile. Ipak, s obzirom na brutalnost napadača, imali smo sreće da nitko nije ozbiljno ozlijeđen", piše Schmidt.

On navodi i kako ne bi tako brzo uspjeli vratiti se u Njemačku da nije bilo zalaganja njemačkog veleposlanstva koje im je poslalo odvjetnicu koja je pričala njemački i lokalnog stanovništva. Obitelj je svake noći spavala u drugom hotelu u Splitu i Trogiru, jer su se bojali i nisu se osjećali sigurno i zaštićeno.

"U Hrvatskoj smo zadržani do subote i nismo smjeli otputovati, jer je policija protiv nas podnijela prijavu zbog kršenja javnog rada i mira, zato što je moja majka glasno zvala upomoć na plaži. Naša odvjetnica to nije mogla vjerovati i brzo je otklonila prijavu", stoji u Schmidtovom izvještaju.

Radilo se o oružanom napadu

"Policija i sud u Makarskoj su htjeli prikazati slučaj kao običnu tučnjavu. U stvarnosti se radilo o oružanom napadu, pri kojemu su napadači postupali iznimno brutalno. Do danas nam se nije javila niti jedna javna institucija, osim lokalne turističke zajednice. Do danas nismo imali i nikakvih kontakata s ministrom turizma", navodi Schmidt. Ministar turizma Damir Bajs je, inače, pretučenim turistima ponudio besplatno ljetovanje u Hrvatskoj, a nije im se stigao ispričati jer su već otišli u Njemačku. Zašto mu je bio problem zatražiti njihove podatke od njemačkog veleposlanstva nije poznato.

Na kraju svog vrlo detaljnog iskaza, mladi Schmidt navodi kako obitelj ni u kom slučaju ne smatra da su svi Hrvati agresivni, nego čak navodi kako su svi drugi koje su upoznali bili iznimno prijateljski raspoloženi. Preporučili su svim Nijemcima koji se nađu u takvoj situaciji da se odmah jave njemačkom veleposlanstvu. Također su se zahvalili svim koji su im pomogli.

Ipak, prilično je jasno kako je Hrvatska izgubila bar četvero turista, koji se zasigurno neće vratiti na mjesto u kojemu su skoro poginuli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara