Islamski džihad tvrdi da je dogovoreno primirje u Gazi

Islamski džihad tvrdi da je dogovoreno primirje u Gazi
Foto: EPA, Hina

PALESTINSKA militantna skupina Islamski džihad objavila je da je zaustavila svoje napade nakon što je Izrael u pregovorima kojima je posredovao Egipat pristao na primirje, što bi predstavljalo kraj najžešćih borbi u nekoliko mjeseci na tom području. 

Glasnogovornik skupine Musab Al-Braim kazao je da je primirje na snazi od 3,30 po GMT-u nakon dva dana razmjene vatre koja je počela pošto je Izrael u zračnom napadu ubio glavnog zapovjednika te skupine u Gazi. 

U napadima su poginula sveukupno 32 Palestinaca, a barem trećina njih su civili. Stotine raketa paralizirale su jug Izraela. U sukobima nije sudjelovao Hamas, najveća grupacija u Gazi. 

Egipatski dužnosnik je Reutersu potvrdio da je postignuto primirje.

"Na mir će se odgovoriti mirom"

Izrael je priopćio da će zaustaviti napade ako to učine i borci Islamskog džihada. 

"Na mir će se odgovoriti mirom", poručio je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz. 

Osim jedne rakete, čini se da je Gaza nakon 3.30 ostala mirna, ocjenjuje agencija France Presse.

Primirje je krenulo pod egipatskim pokroviteljstvom nakon što je Izrael "prihvatio uvjete koje je Islamski džihad postavio u ime palestinskih frakcija otpora", rekao je Al-Braim za Reuters. 

Izraelci su ranije u četvrtak raketnim napadom ubili šest članova palestinske obitelji te ozlijedili 12 ljudi. Svi od njih su civili, rekle su lokalne medicinske službe i stanovnici. 

Glasnogovornik izraelske vojske kazao je kako se istražuje taj incident koji se dogodio u pokušaju zaustavljanja raketnih napada iz Gaze. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara