Ispravak Josipa Širića: Nisam primao mirovinu od 14 tisuća kuna

Ispravak Josipa Širića: Nisam primao mirovinu od 14 tisuća kuna
Foto: Slavko Midžor/Pixsell

U SKLADU s postignutom sudskom nagodbom, Index objavljuje ispravak informacije objavljene u članku pod naslovom "Uhićeni Vasin kum i Medvedov vozač primaju mirovinu veću od 12.000 kuna".

>> Uhićeni Vasin kum i Medvedov vozač primaju mirovinu veću od 12.000 kuna

"Na portalu Indeks.hr na linku www.index.hr/vijesti/clanak/uhiceni-vasin-kum-i-medvedov-vozac-primaju-mirovinu-vecu-od-12000-kuna/2027016.aspx  dana 28. rujna 2018. godine objavljen je članak pod nazivom  "Uhićeni Vasin kum i Medvedov vozač primaju mirovinu veću od 12.000 kuna" autora V.M.

Sadržaj predmetnog članka nema nikakve veze s Josipom Širićem budući da isti nije invalid Domovinskog rata, ne boluje od PTSP-a i isti nema utvrđeni invaliditet. 

Gospodin Josip Širić ima čin satnika, bio je sudionik Domovinskog rata i to od studenog 1990. godine, te je dva puta tijekom Domovinskog rata bio ranjen, a nakon završetka Domovinskog rata ostao je zaposlen kao vojna djelatna osoba sve do 2005. godine kada odlazi u mirovinu sa 20 godina radnog staža. Isti je sukladno Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba stekao pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad.

Nije točno da bi Josip Širić ostvario mjesečnu mirovinu u iznosu od oko 14.000 kuna. Gospodin Josip Širić je osoba koja sukladno odredbi članka 6. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba uz mirovinu može biti zaposlen, ali u tom slučaju ima pravo na 66% svoje mjesečne mirovine što i ostvaruje. Mirovina gospodina Josipa Širića obzirom da je sklopio s ministarstvom hrvatskih branitelja ugovor o djelu iznosi mjesečno 2.422,22 kn, a ne iznos od 14 tisuća kuna kako se to navodi u spornom članku. 

Nije točno da je vozač ministra Medveda gospodin Josip Vranduklija otpušten, te da je na njegovo mjesto zaposlen gospodin Josip Širić, već je gospodin Josip Širić primljen u službu ministarstva hrvatskih branitelja temeljem ugovora o djelu kao vozač pratitelj umjesto gospodina Zdravka Jovanovića koji je krajem 2017. godine otišao u starosnu mirovinu", stoji u ispravku članka objavljenog na Indexu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara