Istra postala pravi "raj" za bespravnu gradnju

ISTARSKA županija je zadnjih godina pravi "raj" za bespravnu gradnju. Od Umaga do Kamenjaka u Premanturi niknula su ilegalno izgrađena čitava naselja i velebne zgrade koji su opustošili zaštićeni obalni pojas, pomorsko dobro, zaštićenu prirodnu baštinu te ugrozili vodozaštitna područja.

Bespravna gradnja u Istri osim te štete svake turističke sezone "pojede" milijune eura zbog neubrane boravišne pristojbe.

Primjerice u Vodnjanu prijavljeno je 500 nelegalno sagrađenih objekata, a tamošnji obnašatelji vlasti ocjenjuju da je nelegalna gradnja poprimila dramatične razmjere.

Jedan od glavnih problema je i prodaja poljoprivredne zemlje, koja se nerijetko odlukama lokalnih vlasti nakon kupnje urbanizira i prodaje po basnoslovnim cijenama. Primjer za to je prodaja zemlje na Dragoneri i Barbarigi, koja je nakon toga odlukom Županijske skupštine urbanizirana. Taj je slučaj bio i povod osnivanja Odbora za referendum o istarskom zemljištu koji traži uvođenje reda u tom području i optužuje obnašatelje županijske vlasti da su za svoj privatni interes, a ne županijski i tamošnjih stanovnika, naknadno donijeli protuzakonitu odluku o urbaniziranju te zemlje.

U pravno-inspekcijskom "rašomonu" oko toga tko bi trebao spriječiti i ukloniti bespravno izgrađene objekte nadležnost, odgovornost i krivnja poput "ping-pong" loptice prebacuju se s države na lokalnu zajednicu i obratno na inspekcije i Županiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zamoljen da nešto o tome kaže župan Ivan Jakovčić priznaje da je bespravna gradnja u Istri doista uzela velikog maha te kako se "uistinu želi bez kompromisa rušiti bespravno sagrađene objekte".

"Problem je najočitiji pri obali", naveo je Jakovčić, ustvrdivši da ga lokalna zajednica, općine, gradovi i županija, moraju samostalno uklanjati. "Mislim da možemo uvesti nove mehanizme, tako da odgovornost počne od onih koji su najbliži toj bespravnoj gradnji, a to su načelnici i gradonačelnici", rekao je Jakovčić.

Po riječima pročelnika županijskog Odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Josipa Zidarića resorno je Ministarstvo izradilo program aktivnosti za uklanjanje dijela bespravno izgrađenih građevina 2003., koji predviđa uklanjanje 131 objekta: 48 na području Lovrečice kod Umaga, 25 na području Peroja, 23 na području Kažele, sedam na području Pomera u medulinskoj općini i 28 na području Kavrana u općini Marčani.

Zbog ograničenih zakonsko-pravnih mogućnosti lokalne zajednice da spriječi i kazni bespravno podizanje objekata ta je djelatnost poprimila dramatične razmjere na području Vodnjana, navodi gradonačelnik tog grada Klaudijo Vitasović. Naveo je da je resornom Ministarstvu prijavljeno više od 500 bespravnih objekata te kako to pokazuje poraznu sliku upravo sada kad je na gradskom području završila javna rasprava o prihvaćanju prijedloga prostornog plana.

Po njegovim riječima građani najviše prigovaraju prijedlozima da se ozakone bespravno izgrađeni objekti proširenjem granica građevnog područja upravo ondje gdje se nalaze ti nelegalno izgrađeni objekti.

U međuvremenu, po Vitasovićevim riječima, građevni inspektor je po službenoj dužnosti donio 13 rješenja kojima se bespravnim graditeljima naređuje da u roku od sedam dana uklone bespravno izgrađene objekte.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara