Istraživanje: 56,2 posto Baska sklono pregovorima s ETA-om uz prekid nasilja

PREMA rezultatima istraživanja javnog mišljenja objavljenog u nedjeljnom izdanju lista El Pais 56,2 posto stanovnika Baskije sklono je pregovorima s pripadnicima separatističke baskijske organizacije ETA-e ako se oni prethodno obvežu da će predati oružje i prekinuti nasilje.

26,1 posto ispitanih je za bezuvjetne pregovore, a 11,7 posto ih se protivi bilo kakvim pregovorima s ETA-om, 6 posto ispitanika je neodlučno. Istraživanje je 24. i 25. veljače proveo institut Opina na uzorku od 1.500 osoba. Španjolska vlada na čelu s Joseom Luisom Zapaterom nedavno je kao uvjet za bilo kakav početak pregovora s ETA-om iznijela prekid nasilja.

Anketa je pokazala da 42,1 posto ispitanih ne odobrava "Ibarrextin plan", nazvan prema predsjedniku Baskije Juanu Joseu Ibarrexteu, kojemu je cilj da pokrajina postane regija koja je "slobodnom voljom pridružena Španjolskoj". Plan, što ga je španjolska vlada u potpunosti odbacila 1. veljače, podupire 38,5 posto ispitanih stanovnika, a 19,4 posto je neodlučno ili se nije željelo izjasniti.

Na pitanje o nacionalnoj pripadnosti 35,7 posto ispitanih odgovorilo je da se osjećaju podjednako Španjolcima i Baskima, 26,9 posto ih se osjeća Baskima, 16,5 posto više Baskima nego Španjolcima, 9,6 posto samo Španjolcima, 4,4, posto ispitanih osjećaju se više kao Španjolci nego kao Baski, a 6,9 posto odgovorilo je s "ne znam".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara