Istraživanje: Bolnice mogu biti opasna mjesta

BOLNICE diljem svijeta mogu biti opasna mjesta, s obzirom na činjenicu da 10 posto pacijenata ondje može "pokupiti" neku neželjenu infekciju bez koj su primljeni u bolnicu, a još je nekoliko čimbenika koji govore u prilog ovoj konstataciji, izvijestio je novozelandski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo.

Osim mogućnosti neželjene zaraze i liječničkih pogrešaka, u izvješću odbora objavljenom u srpnju stoji kako svake godine oko 20.000 pacijenata u novozelandskim bolnicama loše reagira na određene lijekove koje ondje prime, što njihove živote često dovodi u opasnost, ponekad i životnu.

Slično izvješće objavio je i britanski parlamentarni Odbor za javno zdravstvo. U njemu stoji kako se svaki deseti pacijent primljen u neku od britanskih bolnica tijekom liječenja ili liječničke obrade nenamjerno dovede u opasnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle je godine u Velikoj Britaniji zabilježeno oko milijun takozvanih "sigurnosnih incidenata" u kojima je život izgubilo više od 2.100 pacijenata. Pretpostavlja se da je u Britaniji, kao i u Novom Zelandu stvarna brojka puno viša, jer se velik broj incidenata nikada ne prijavi.

Novozelandski Odbor kao jedan od razloga liječničkih pogrešaka navodi premorenost liječnika i bolničkog osoblja koje radi više smjena nego što bi smjelo, uključujući i noćne te dnevno "obradi" više pacijenata nego što je zakonom propisano.

Odbori obiju spomenutih zemalja pozvali su vlade svojih zemalja da se više angažiraju na ovom ozbiljnom problemu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara