Istraživanje: Kolinda jedina od predsjedničkih kandidata bilježi rast potpore

Istraživanje: Kolinda jedina od predsjedničkih kandidata bilježi rast potpore
Foto: RTL televizija

DA SE predsjednički izbori održavaju sada, Kolinda Grabar-Kitarović bila bi uvjerljivo prvi izbor s 35,3 posto potpore, jedan postotni poen više nego u travnju (34,5 posto). Istodobno toliki pad bilježi Zoran Milanović. Ispuhivanje balona tihe kampanje bivšeg SDP-ova premijera istraživanje pokazuje već nekoliko mjeseci, pa i sada u svibnju. To nije zanemariva potpora od 15,4 posto (travanj - 16,4 posto) s obzirom na to da je politički potpuno neaktivan, ali njegovi potencijalni birači očito očekuju da se odluči, objavila je RTL televizija. Istraživanje je za RTL provela agencija PROMOCIJA PLUS od 30. travnja do 6. svibnja 2019. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetna građana Republike Hrvatske. Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju. Standardna pogreška uzorka iznosi +/- 2,77 posto, uz razinu pouzdanosti od 95%.

Svi padaju

Trend pada vidljiv je i kod bivše šefice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković. No, s 9,9 posto (travanj - 10,7 posto) i dalje je treći izbor.

Nešto manje od Orešković, kada bi bio SDP-ov kandidat, ima bivši predsjednik Ivo Josipović (svibanj - 9 posto, travanj - 8,1 posto). Čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, već je jednom izgubio u utrci za Pantovčak, a i sad bi mu šanse bile male - 7,5 posto (travanj - 5,7 posto). Baš kao i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću (svibanj - 3,5 posto, travanj - 4,4 posto) kojeg bira gotovo dvostruko manje birača od Sinčića.

Slično stoji i čelnik MOST-a Božo Petrov (svibanj - 3,2 posto, travanj - 4,2 posto) dok Brunu Esih bira manje od 3 posto ispitanika (svibanj - 2,8 posto).

Po biračkom tijelu vidljivo je da dvostruko više birača Neovisnih za Hrvatsku radije bira aktualnu predsjednicu nego Esih. Njezin jučerašnji pogled na povijest doduše nije obuhvaćen jer je istraživanje završilo dan ranije. Ni Tomislav Karamarko (svibanj - 1,2 posto, travanj - 3,6 posto) nema baš nikakve šanse , na ostale otpada 3,7, neodlučnih je 8,4.

U drugom krugu Grabar-Kitarović povećala prednost nad Milanovićem

Drugi krug uvijek je nova bitka, pa iako je Milanović u prvom krugu drugi izbor, veće šanse protiv aktualne predsjednice ima Dalija Orešković. No predsjednica u oba scenarija - pobjeđuje.

U srazu aktualne predsjednice i bivšeg SDP-ova premijera 56,5 posto ispitanika želi da na Pantovčaku ostane Grabar-Kitarović. Da na njezino mjesto dođe Milanović priželjkuje njih 37,2 posto. Neodlučnih je 6,3, nedovoljno za promjenu pobjednika, a i ovdje, u odnosu na travanj, Milanović pada (travanj - 38,6 posto), a predsjednica raste (travanj - 55,4 posto). Uzela je i 15-ak posto glasova Dalije Orešković i 20-ak Ive Josipovića.

 U potencijalnom srazu dvije žene - opet pobjeđuje Grabar-Kitarović

U slučaju da se u drugom krugu bore dvije žene pobjednica je ista. Grabar-Kitarović pobjeđuje s 54,3 posto (travanj - 51,8 posto), ali Orešković osvaja nešto više od Milanovića - 39,4 posto (travanj - 41,6 posto). Vidljivo je da se znatno češće Milanovićevi i Josipovićevi birači očekivano odlučuju za Orešković, ali aktualna predsjednica uzima i dio tih glasova, ali i više glasova Sinčića i Petrova.

Pobjednika neodlučni ni ovdje ne mogu promijeniti, njih je 6,2 posto.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara