Istraživanje Pulsa za studeni: SDP-u tijesna prednost pred HDZ-om

AGENCIJA Puls objavila je rezultate terenskog istraživanja raspoloženja građana prema strankama koje se natječu na izborima za izbor parlamentaraca u Hrvatski sabor. Prema tim rezultatima SDP je izgubio na popularnosti te u finale predizborne kampanje ulazi sa svega 0,9 posto prednosti pred HDZ-om.

U deset hrvatskih izbornih jedinica ispitano je po 400 građana s pravom glasa, a u Pulsu naglašavaju kako je maksimalna mogućnost pogreške na cijelom uzorku +/- 1.5 posto. Napominjemo kako u istraživanje nije uključena dijaspora.

Na anketno pitanje "Općenito gledajući, očekujete li da će se uvjeti života Vas i Vaše obitelji poboljšati, pogoršati ili će ostati nepromijenjeni nakon narednih izbora?", 55 posto ispitanika predviđa da se nakon izbora ništa neće promijeniti, 24 posto ih smatra da će im se život poboljšati, a 14 posto da će im se životni uvjeti pogoršati nakon izbora. Sedam posto ispitanika nije znalo odgovor na to pitanje.

Gledano po strankama, od birača koji će vjerojatno izaći na izbore poboljšanje životnih uvjeta očekuje najviše HDZ-ovih birača, zatim slijede SDP-ovi birači, birači koalicije HSS-HSLS-PGS, zatim HSU-ovi, HNS-ovi i birači koji će glasati za HSP. Pogoršanje životnih uvjeta očekuje najveći postotak birača koalicije HSS-HSLS-PGS, zatim slijede HNS-ovi, HSU-ovi, SDP-ovi, HSP-ovi i HDZ-ovi birači.

Oko 70 posto građana s pravom glasa izaći će na izbore

Od 4.000 ispitanika, njih 70 posto se izjasnilo da će sigurno izaći na izbore, 16 posto ispitanika vjerojatno će izaći na izbore, 4 posto vjerojatno neće glasati, a 8 posto izjasnilo se da sigurno neće sudjelovati u izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. Dva posto ispitanika nije znalo odgovor.

Svakako najzanimljivije stranačke preferencije građana ukazuju na vrlo malu razliku između vladajuće i glavne opozicijske stranke. Od ukupnog broja ispitanika koji će vjerojatno izaći na izbore njih 33,4 posto glas će dati SDP-u, a 32,5 posto HDZ-u.

Koaliciju HSS-HSLS-PGS podupire 6,6 posto anketiranih ispitanika, a njih 5,9 podupire HNS. Podršku HSU-u je izrazilo 4,8 posto ispitanika, HSP-u 3,8 IDS-u 1,5, DC-u 1,1, a Glavaševom HDSSB-u ide 0,9 posto. Nezavisnu listu Tončija Tadića poduprlo je 0,5 posto ispitanika, SDSS 0,2 dok su ostale stranke i nezavisne liste koje se natječu za parlament dobile 8,7 posto glasova.

Prema izbornim jedinicama HDZ je pred SDP-om u vodstvu u III., V., VI., IX. i X. izbornoj jedinici, dok u ostalim jedinicama SDP bilježi prednost pred HDZ-om u rasponu od dva do dvadesetak posto.

Od ostalih stranaka IDS bilježi potporu samo u VIII. izbornoj jedinici, HDSSB u IV. i V., SDSS u IX., a nezavisna lista Tončija Tadića u X. jedinici.

SDP-u 62, HDZ-u 58 zastupničkih mjesta

Pulsova procjena broja mandata u novom sazivu sabora načinjena je prema navedenom istraživanju, a prema istoj SDP bi u Saboru mogao imati 62, HDZ 58, koalicija HSS-HSLS-PGS sedam, HNS pet, HSU tri, HSP i IDS po dva, a HDSSB jednog parlamentarnog zastupnika. U agenciji napominju kako su zbog velikog broja izbornih rezultata koji se kreću oko izbornog praga, moguća veća odstupanja u konačnom broju saborskih mandata.

I.K.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara