Italija dopušta uplovljavanje broda s migrantima, ali ne i iskrcavanje

Italija dopušta uplovljavanje broda s migrantima, ali ne i iskrcavanje
Foto: EPA

ITALIJA će svom brodu obalne straže sa 117 migranata pokupljenih prije dva dana dopustiti da uplovi na Siciliju, okončavajući tako spor s Maltom, rekao je danas talijanski ministar prometa, no nejasno je hoće li i kada migrantima biti dopušteno da se iskrcaju.

Europska unija je istovremeno objavila da pokušava naći rješenje o raspodjeli migranata među članicama Unije, što je dan ranije zatražila Italija.

"Brod Diciotti će pristati u Kataniji", rekao je ministar Danilo Toninelli na Twitteru ne navodeći detalje. "Sada Europa mora požuriti i obaviti svoj dio posla." No ubrzo nakon toga ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je da ministar Matteo Salvini još nije dao odobrenje za uplovljavanje broda jer čeka jamstva da će migranti otići izvan Italije.

Migranti se neće iskrcati dok jamstvo ne stigne

Izvori su naveli da se migranti neće iskrcati dok to jamstvo ne stigne. Salvini je u nedjelju zaprijetio da će gotovo 180 migranata koji se već tri dana nalaze na moru kod Lampeduse vratiti u Libiji ako se ne pronađe europsko rješenje.

Europska unija tu je mogućnost do sada uvijek kategorički odbacivala jer Libiju ne smatra sigurnom zemljom za migrante, što nalaže međunarodno pomorsko pravo.

Brod talijanske obalne straže Diciotti od četvrtka se nalazi ispred Lampeduse jer nije dobio dozvolu pristajanja u luku. Talijanska vlada traži od Malte da preuzme migrante. No malteška vlada, koja je u srijedu primila brod Aquarius sa 141 migrantom nakon dogovora da će biti raspoređeni po nekoliko europskih zemalja, odgovara da su migranti odbili maltešku pomoć izrazivši želju ići na Lampedusu.

Brod Diciotti je intervenirao kako migranti ne bi ušli u talijanske vode i nije ih spašavao, tvrdi malteški ministar unutarnjih poslova. Talijanske vlasti ljutite su jer je obalna straža, prema Salviniju, djelovala bez pristanka Rima, a malteški odgovor dodatno ih je razljutio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara