Šef Hrvatskih šuma inzistira na bonusu od 2,3 milijuna kuna: "Ničeg se neću odreći"

Šef Hrvatskih šuma inzistira na bonusu od 2,3 milijuna kuna: "Ničeg se neću odreći"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, 123rf

PREDSJEDNIK Uprave Hrvatskih šuma Ivan Pavelić još je jednom ponovio kako se neće odreći ničega iz svoga ugovora pa tako niti bonusa od 2,3 milijuna kuna, ali je spreman na razgovore s mjerodavnima kako bi vidjeli koje je kompromisno rješenje.

„Moj ugovor nije tajan, ali je poslovna tajna kao i u drugim poduzećima. Članci ugovora su takvi kavi jesu. Ako netko uspije zaraditi neki novac koji do tada nije bio zarađen, onda ta osoba ima pravo na nagradu za taj posao. Ta nagrada se zove plaća, bonus i slično", rekao je Pavelić odgovarajući na novinarski upit koliko su moralni takvi bonusi u ugovorima čelnika javnih poduzeća. 

"Ne odričem se ničega"

"Ne odričem se ničega, ali je otvoren prostor za razgovore s mjerodavnima da sjednemo i razgovaramo i vidimo koje je kompromisno rješenje," rekao je. 

Kazao je i kako su u šest mjeseci ove godine, od kako je uveden daljinski nadzor, vozila Hrvatskih šuma napravila 1,2 milijuna kilometara manje, a pri tome su obavili sve poslove.

Odbacio je prozivke sindikata napominjući kako je njihov cilj imati što veći broj članova radi sindikalne članarine i djelovanja dok su u isto vrijeme Hrvatske šume trgovačko poduzeće koje ima cilj da ostvari i dobit.

Odbacio je navode o inspekcijskim nadzorima kazavši da u Upravu nisu dolazila izvješća inspektora niti im ih je itko proslijedio. „Ako je bilo kakvih nepravilnosti, trebalo je da dobijemo ta izvješća kako bismo mogli ispraviti propuste i pokrenuti stegovne postupke“, rekao je Pavelić.

Riječ je o navodima, kako je objavio portal Index, da je inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u vrijeme njegove uprave nakon čega je bivši ministar Jakovina dobio izvješće u kojemu je upozoren na prekomjernu sječu i ugrožavanje šuma te sklapanje štetnih ugovora kojima su Hrvatske šume navodno oštećene za 400 milijun akuna.    

Pavelićevo odbijanje da se odrekne bonusa, ali i najava mogućeg kompromisa, dolazi nakon niza kritika u javnosti i poziva da se odrekne potraživanja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Jakovina znao za korupciju i malverzacije? Hrvatske šume štetnim ugovorima izgubile 400 milijuna kuna

>OVAKO PLJAČKA SDP Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

>SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna kuna

>VIDEO Jakovina o aferi Šume

Mediji su naime nedavno objavili da Uprava Hrvatskih šuma na čelu s predsjednikom Ivanom Pavelićem i članom Uprave Ivanom Ištokom tuži Hrvatske šume jer im nisu isplaćeni bonusi predviđeni ugovorom koji je u ime Skupštine Hrvatskih šuma s upravom potpisao tadašnji, SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina. Višemilijunske bonuse u državnoj tvrtki predstavnici mnogih stranaka i civilnog društva ocijenili su sramotnim.

Zoran Milanović i Branko Grčić priznali propust

Nakon toga je Jakovina rekao da je ta uprava dobro poslovala, nije imala ugovorene otpremnine i police životnog osiguranja pa su bonusi bila moguća nagrada, no da bez obzira na to prihvaća kritike i poziva kolege da povuku svoja potraživanja. Na odustanak od potraživajna su pozvali i član Predsjedništva SDP-a Branko Grčić i predsjednik stranke Zoran Milanović, koji je ocijenio da su bonusi u Hrvatskim šumama "propust".

Podjsetimo, aferu s bonusima prvi je otkrio Index prošlog tjedna kad smo u posjed dobili ugovore nove Uprave na čelu s Ivanom Pavelićem, kojeg je postavio tadašnji ministar i njegov dobar prijatelj Tihomir Jakovina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara