Ivan Šola kriv za prometnu nesreću i smrt najboljeg prijatelja, ali oslobođen kazne

Tekst: Dragan Miljuš
Foto:
Arhiva

IVAN ŠOLA, predsjednik Hrvatskog bob i skeleton saveza, kriv je za prometnu nesreću u kojoj je koncem 2007. godine stradao njegov najbolji prijatelj i tajnik saveza Alen Ćupo, utvrdio je karlovački Općinski sud, te ga oslobodio kazne, i to primjenom članka 59. Kaznenog zakona o posebnim slučajevima oslobađanja od kazne za djela počinjenja iz nehaja. 

Na početku tražili godinu zatvora

Općinsko državno odvjetništvo tražilo je isprva optužnim prijedlogom podignutim u veljači 2008. godine da Šolu osude na 12 mjeseci zatvora. No, nakon svjedočenja Ćupine bivše supruge i njegove majke, da Šola brine o Alenovom sinu i značajno materijalno pridonosi, tužilaštvo se suglasilo s primjenom članka 59.

Sud, naime, može osloboditi okrivljenog od kazne ukoliko posljedice kaznenog djela tako teško pogađaju počinitelja da je kažnjavanje nepotrebno radi ostvarenja svrhe kažnjavanja ili ako je počinitelj izravno nakon počinjenog djela nastojao otkloniti ili umanjiti posljedice i ako je u cijelosti ili većem opsegu nadoknadio štetu.

"Trudim se zaboraviti..."

Šolu je nesreća jako teško pogodila i o samom sudskom postupku nije htio govoriti. "Trudim se zaboraviti, a vi me sada vraćate na to", kratko je kazao.

Nesreća se zbila na 27. kilometru autoceste između Karlovca i Zagreba, malo iza podneva 6. prosinca 2007. godine. Šola je u retrovizoru primijetio kako mu se brzo približava automobil. Krenuo se skloniti u desnu traku, no tom prilikom je udario u stražnji kraj kamiona, koji je vozio (pre)sporo. Ćupo je ispao iz Volkswagen Caddyja i na mjestu poginuo.

"Bio mi je najbolji prijatelj. Znali smo se od djetinjstva i u njega sam se uvijek mogao pouzdati. Umrla je moja desna ruka", izjavio je Šola u suzama nakon nesreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara