Ivo Sanader - čovjek koji je vladao kao pizda i otišao kao pizda

Tekst: I. Ćimić
Foto: Index

"OTIŠAO je kao pizda", bio je komentar saborskog zastupnika Dragutina Lesara na dan kada je pobjegao Ivo Sanader s mjesta premijera Hrvatske. Godinu dana kasnije formulacija ovog saborskog zastupnika pokazala se najbliže istini od svih "pustih" analiza, teorija, izjava i pokušaja objašnjenja što se zapravo dogodilo tog 1. srpnja 2009. godine.

Sasvim nebitan misterij oko odlaska

Hrvati nikada nisu saznali pravu istinu o razlozima ostavke svog tadašnjeg premijera, a što je na kraju i najgore, taj misterij postao je i manje bitan jer je država uvučena u još veću krizu. Sve u svemu, nakon godinu dana možemo slobodno ponoviti Lesarove riječi jer je zaista "otišao kao pizda", ali možemo dodati i novu formulaciju s obzirom na to što smo sve u međuvremenu saznali o Sanaderu, odnosno da je i "vladao kao pizda".

Sanader je nepobitno doveo zemlju do blokade pregovora s Europskom unijom, uništio je i srozao gospodarstvo, osiromašio društvo, tvrtke u kojima je udio imala država postale su legla korupcije, hrabrio je kriminal u kojem su svi akteri bili vječno nevini, omogućio vlastito sumnjivo bogaćenje, kao i svojih bliskih suradnika, a naposljetku je i zatrovao političku scenu.

Gotovo u svakoj kriminalnoj aferi s prizvukom države spominje se njegovo ime, a kada je riječ o Damiru Polančecu, barem će jedan medij u tom danu napisati kako je Sanader sljedeći. Slično se ponašaju i austrijski, ali i njemački mediji kada pišu o Hypo banci, jer obavezno je i Sanader sa svojim utjecajem "unutra".

Od uglednog premijera do krampusa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godinu dana tako nas plaše i njegovim povratkom na vlast, pričama o osnivanju stranke, okupljanju vlastitih ljudi iz njegove sjene, pa nas onda u isti mah tješe da će možda ipak preko "grane" jer je negdje izvan Hrvatske kupio stan. Rekli bismo: samo nek' ide, u New York ili Remetinec, nebitno.

Naposljetku, jedino dobro što smo doživjeli nakon 1. srpnja bila je činjenica da je njegov odlazak zadao pune ruke posla Državnom odvjetništvu i policiji, iako ne sasvim do kraja. Njegov odlazak tako bismo mogli početi slaviti i kao praznik da nije bolne činjenice da ga je naslijedila jedna nesposobna stranačka zapisničarka Jadranka Kosor koju nismo ni birali da nam vodi državu.

A kako je zapravo počeo taj dan kada je abdicirao veliki Sanader? Pa kao i svaki drugi, jer ujutro, a ni dan prije nitko nije očekivao njegov odlazak. No početkom dana već se počelo šuškati sasvim tiho i s dozom nevjerice da će Sanader otići. Kada su nas iz Vlade vrlo šturo obavijestili da će se iza 14 sati održati konferencija za novinare premijera Sanadera a da nisu naveli razlog, postalo je jasno da bi Sanaderov odlazak mogao biti izgledan.

Vijesti iz nesvijesti

Provjerom vijesti s različitih izvora uvjerili smo se kako je to ipak istina i prvi objavili.

Bila je to vijest dana. "Zbog osobnih razloga dajem ostavku na mjesto premijera i predsjednika stranke", bilo je sve suvislo što je rekao tog dana Sanader na odlasku na posebnoj konferenciji za novinare, kao i ono da nije isključeno da će se vratiti u politiku. Potpitanja nisu bila moguća. Kako tada, tako i danas.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara