Iz Dunava kod Batine izvađen njemački džip

VATROGASCI Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Batina" danas su izvadili jedan od dva otkrivena njemačka džipa u Dunavu, podno batinskoga Spomenika pobjede, a sutra će nastaviti s vađenjem drugog džipa i kamiona iz Drugoga svjetskog rata.

"Hrvatska vojska zainteresirana je za vađenje tenka koji je također otkriven u Dunavu" kazao je Stjepan Kočiš, zamjenik načelnika općine Draž u čijem se sastavu nalazi Batina. Dodao je da prije toga treba sve dobro procijeniti jer to nije nimalo lagan posao te da su dolazak najavili predstavnici Hrvatske vojske.

Kočiš je izvijestio da je i veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Andrej Ivankov za srijedu najavio dolazak svojih vojnih predstavnika, rekavši da će o nalasku obavijestiti i njemačko veleposlanstvo u Zagrebu budući da se radi o njemačkim vozilima.

U danas izvađenom džipu pronađeno je dosta streljiva, ostatci puške, kanistri od kojih je u jednom sačuvana i tekućina za sada nepoznatoga sastava, okviri za metke i tabakere. Zanimljivo je da su gume džipa u izuzetno dobrom stanju, a posebice je zanimanje izazvala pronađena vojnička metalna porcija s ugraviranim imenom Stjepan Vitez i hrvatskom šahovnicom.

Sve su to razlozi, smatra Kočiš, da se nakon vađenja svih vozila i stvari koje su u njima s tim nalazima pozabavi struka jer sve je to dio prošlosti na ovim prostorima.

Batinčanin Stevan Labrović, predsjednik DVD "Batina" koji je sudjelovao u današnjem vađenju džipa izjavio je da tu živi 34 godine, ali da nije mogao ni pretpostaviti da će biti u prilici vidjeti tako nešto. Smatra važnim da se sve što je pronađeno izvadi dok je vodostaj Dunava tako nizak, a potom i pohrani u muzej batinskoj bitci iz studenoga 1944. koji se nalazi u Batini".

U batinskoj bitci, poznatoj kao "mali Staljingrad" poginulo je više tisuća vojnika među kojima najviše pripadnika Crvene armije. U kosturnici Spomenika pobjede nalazi se posmrtni ostatci oko 1300 savezničkih boraca, najviše pripadnika Crvene armije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara